U trendu

ODIHR namerava da prihvati poziv srpskih vlasti da posmatra beogradske izbore

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) primila je poziv srpskih vlasti da posmatra predstojeće beogradske izbore i ima nameru da to i učini, rečeno je televiziji N1 u tom telu.

Pošto još nije potvrđen datum izbora, najavljenih za 2. jun, nema detalja oko toga kada bi misija ODIHR mogla da počne sa radom, kao ni o broju njenih posmatrača, rekli su za N1 u ODIHR.

Predstavnici ODIHR i drugih posmatračkih misija iz inostranstva u decembru su posmatrali jedino parlamentarne izbore u Srbiji, a ne i pokrajinske i lokalne.

U konačnom izveštaju ODIHR, objavljenom 28. februara, nalazi se 25 preporuka, od kojih je sedam prioritetnih.

Između ostalog, ODIHR je preporučio da neophodne izmene zakona treba inicirati mnogo pre sledećih izbora kroz inkluzivni konsultativni proces zasnovan na širokom političkom konsenzusu.

Jedna od preporuka je i da treba ponovo razmotriti relevantne zakone, propise i praksu kako bi se olakšalo sprovođenje smislene revizije Jedinstvenog biračkog spiska uz učešće političkih partija i nevladinih organizacija.

U izveštaju se navodi i da vlasti Srbije treba da spreče zastrašivanje i pritisak na birače, uključujući i na zaposlene u javnim službama i državnim institucijama i preduzećima, kao i da ojačaju mehanizme nadzora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar