U trendu

ODIHR: Pre glasanja smo čuli za zabrinutost zbog legitimiteta izbora i mogućih protesta

Predstavnici Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) čuli su od sagovornika u Srbiji pre izbornog dana za zabrinutost zbog legitimiteta izbora i potencijalnog organizovanja protesta opozicije, izjavila je portparolka Katja Andruš.

„Šef naše posmatračke misije (Albert Jonson) čuo je za zabrinutost zbog legitimiteta izbora i potencijalnog organizovanja mirnih protesta opozicije. Takođe je važno napomenuti da su zabrinutost zbog protesta izrazili i visoki državni zvaničnici uoči izbornog dana“, kazala je Andruš za list Danas, povodom tvrdnji da su u ODIHR pre glasanja 17. decembra znali da opozicija neće priznati rezultate.

Andruš je dodala da su se članovi posmatračke misije ODIHR tokom rada u Srbiji sastali sa ljudima „uključenim u izbore iz celog političkog spektra, iz vladinih ministarstava, civilnog društva i medija“.

„Jedan broj njih je izrazio zabrinutost zbog nejednakih mogućnosti za sve stranke i kandidate tokom kampanje, u vezi sa medijima i zloupotrebama državnih resursa i funkcija“, navela je Andruš.

Andruš je rekla i da ODIHR nastavlja da pažljivo prati postizborni proces u Srbiji i da će sve informacije koje primi biti u konačnom izveštaju o izborima, čije se objavljivanje očekuje u prvoj polovini januara.

Izveštaj će sadržati „procenu celokupnog izbornog procesa, kao i preporuke za njegovo poboljšanje u budućnosti“, navela je Andruš.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nekoliko navrata je pozvao šefa posmatračke misije ODIHR Alberta Jonsona i šefa Misije OEBS u Srbiji Jana Bratua „da kažu ko im je od opozicionih političara pre izbora rekao da neće priznati rezultate bez obzira na ishod“.

Vučić je potom upitao Jonsona „zašto nije obavestio javnost u Srbiji“ da mu je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, jedan od lidera koalicije „Srbija protiv nasilja“, „rekao da neće priznati izborne rezultate“.

Đilas je na to odgovorio da je Jonsonu kazao „ono što je rekao u mnogobrojnim intervjuima“ – da koalicija „Srbija protiv nasilja“ „sasvim sigurno neće priznati rezultate izbora i da će krenuti sa protestima ako se (izborna) pljačka nastavi“.

U preliminarnom izveštaju o izborima, objavljenom 18. decembra, predstavnici četiri međunarodne posmatračke misije naveli su da su birači na izborima u Srbiji 17. decembra mogli da biraju između alternativnih političkih opcija, ali da je taj izbor „narušen usled nadmoćne prednosti vladajuće stranke“.

Predstavnici posmatračkih misija ODIHR, Parlamentarne skupštine OEBS, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Evropskog parlamenta naveli su u izveštaju da su tokom izbornog procesa u Srbiji konstatovali da postoji zloupotreba javnih resursa, zastrašivanje i pritisak na birače, uključujući kupovinu glasova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar