U trendu

Održan protest zbog najave gašenja škole ‘Uroš Predić’ u Zrenjaninu

Sindikat prosvetnih radnika Banata (SPRB) organizovao je danas protest i protesnu šetnju u Zrenjaninu zbog mogućeg zatvaranja hemijsko – prehrambene i tekstilne škole „Uroš Predić“.

Predsednik Sindikata prosvetnih radnika u školi „Uroš Predić“ Milan Galić ukazao je da su podršku zaposlenima u toj školi dale brojne kolege iz drugih gradova, roditelji učenika te škole, sindikati i bivši učenici te škole.

Ocenio je da je solidarnost u ovom trenutku veoma važna i da su zaposleni u toj školi u veoma teškom položaju i „informativnom mraku“ jer nisu u mogućnosti da dobiju bilo kakvu informaciju i da su postali nevidljivi za odgovore od kada je im je stigao dopis gradonačelnika da se ne izvrši upis novih učenika u prvu godinu i da su elaborat o transformaciji i zahtev za izmenu pokrajinske skupštinske odluke o mreži srednjih škola u AP Vojvodini upućeni Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje.

Govorio je o mogućim posledicama budući da se u njoj školuju učenici za tražena zanimanja i nameri da se škola „Uroš Predić“ izmesti u nekoliko drugih zrenjaninskih škola u tom gradu ukazavši da su u tom slučaju u problemu i zaposleni u tim, drugim školama od kojih nije stigla podrška.

Budući da deo nastave u prostorijama „Uroša Predića“ obavlja i Tehnička škola ukazao je da ukoliko se pravi mreža škola kako bi se da na neki način uštedelo gradu ne vidi da je to ovaj način.

„Gospodo u mojoj školi sada ima 1.000 učenika, naša škola može da primi 1.200 učenika, svi imamo mesta , ali vi ste ovim potezom razjedinili decu te dve škole, vi ste razjedinili kolege te dve škole i ako ostanemo u toj školi trebaće nam pomiritelj“, kazao je on.

Aleksandra Mažić obratila se Savetu za obrazovanje koji je sačinio elaborat i ukazala da će, ukoliko Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje usvoji elaborat, sigurno doći do problema u svih školama jer će se pojaviti tehnološki višak, kako u „Prediću“ tako i drugim školama u koje budu izmešteni.

Snežana Romandić iz Unije sindikata prosvetnih radnika ukazala je da ima saznanja da je danas održan sastanak u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje i da se nada pozitivnom ishodu.

Tatjana Čihorić Šerfeze, majka devojčice koja pohađa školu „Uroš Predić“ je između ostalog ukazala da je njena ćerka, kao i ostali učenici, do sada u školu išla srećna i motivisana, a da odnedavno dolazi „uznemirena sa pričom o zatvaranju škole, odlasku u drugu školu i da su sva deca uznemirena zbog situacije u školi i neizvesnosti“.

„Vredne i vešte ruke naše dece draga gospodo Grada, naša deca su stvarna i ovde su, tu su da uče i rade u svojoj školi i ona se zove Uroš Predić, tek sad vidim kao roditelj i kao majka da je taj vaš slogan ‘za našu decu’ krajnje, ali krajnje licemeran, jer kako neko ko ima ovaj slogan može tako hladno i preko noći da oduzme našoj deci školu, sigurnost, poverenje, pravo na obrazovanje i da oduzme našoj deci budućnost“, poručila je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar