U trendu

Održana Centralna konferencija o radu vezanom za spoljne poslove Kine u Pekingu

Predsednik Kine si Đinping se obratio na Centralnoj konferenciji o radu vezanom za spoljne poslove Kine, koja je održana od 27. do 28. decembra u Pekingu i sistematski sumirao istorijske uspehe i dragocena iskustva postignuta u diplomatiji velike zemlje sa kineskim karakteristikama u novoj eri.

Si, ujedno i generalni sekretar CK KP Kine i predsednik Centralne vojne komisije, u obraćanju je takođe dubinski obrazložio situaciju u međunarodnom okruženju i istorijske misije sa kojima je Kina suočena na novom putu razvoja, te je sveobuhvatno rasporedio spoljne poslove zemlje u narednom periodu.

Na konferenciji je došlo do zaključaka da je Kina, od 18. Nacionalnog kongresa KPK, u velikom procesu unapređenja socijalizma sa kineskim karakteristikama u novoj eri, postigla istorijska dostignuća i ostvarila istorijske promene u spoljnim poslovima.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), kao prvo, ustanovljena je i unapređena Si Đinpingova misao o diplomatiji, što je otvorilo nove poglede diplomatske teorije i praske i obezbedilo fundamentalnu smernicu za unapređenje kineske diplomatije.

Drugo, pokazani su jasna karakteristika, stil i duh Kine i formiran imidž Kine kao velike zemlje s samopouzdanjem, otvorenošću i inkluzivnošću.

Treće, promovisana je filozofija zajednice zajedničke budućnosti čovečanstva.

Četvrto, Kina insistirajući na strateškom vođstvu diplomatije na vrhu, igra sve važniju i konstruktivniju ulogu u međunarodnim poslovima.

Peto, sveobuhvatno je vođeno računa o odnosima sa svim stranama, uloženi su stalni napori u izgradnju obrasca za odnose među velikim zemljama koji karakterišu mirna koegzistencija, generalna stabilnost i uravnoteženi razvoj.

Šesto, proširena je mreža globalnog partnerstva koje je obimno i visokokvalitetno.

Sedmo, na visokokvalitetan način je unapređeno sprovođenje Inicijative Pojas i put, čime je uspostavljena najšira i najobimnija platforma za međunarodnu saradnju.

Osmo, velika pažnja je poklonjena kako razvoju tako i bezbednosti, sa odlučnom voljom i upornim borbama su efikasno zaštićeni suverenitet, bezbednost i razvojni interesi zemlje.

Deveto, Kina je aktivno učestvovala u globalnom upravljanju i predvodila u reformama međunarodnog sistema i poretka.

Deseto, pojačano je ujedinjeno vođstvo CK KP Kine i učvršćena je koordinacija u spoljnim poslovima.

Na konferenciji je ukazano da se situacija u svetu ubrzano menja, ali da se veliki smer razvoja i napretka čovečanstva neće menjati. Kina je u budućnosti suočena sa novim strateškim prilikama.

Kina će se čvrsto koncentrisati na centralne zadatke, stvarati novi obrazac svojih odnosa sa ostatkom sveta, svoj međunarodni uticaj, moralnu privlačnost podići na novu visinu, kako bi se obezbedili povoljnije međunarodno okruženje i solidnija strateška podrška za izgradnju jake zemlje kroz kinesku modernizaciju i podmlađivanje kineske nacije.

Kad je niz značajnih globalnih problema i izazova u pitanju, Kina promoviše multipolarizaciju sveta koja je jednaka i uredna, kao i ekonomsku globalizaciju koja je inkluzivna i uključiva. Kina se odlučno suprotstavlja antiglobalizaciji, zloupotrebi koncepta bezbednosti, svim oblicima unilateralizma i protekcionizma, te odlučno promoviše trgovinsku i investicionu liberalizaciju i olakšice, rešava strukturalne probleme koji ometaju zdrav razvoj svetske ekonomije, i unapređuju proces ekonomske globalizacije u otvorenijem, inkluzivnijem, uključivijem i unravnoteženijem pravcu.

Konferenciji su prisustvovali članovi Stalnog komiteta Političkog Biroa CK KP Kine. Skupom je predsedavao premijer Kine Li Ćijang.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar