U trendu

Opozicija će zajednički kontrolisati izbore u Novom Sadu

Tri opozicione liste u Novom Sadu postigle su dogovor o zajedničkoj kontroli izbora raspisanih za 2. jun, objavljeno je danas.

Kako je predstavljeno na konferenciji za novinare, liste „Ujedinjeni za slobodan Novi Sad“, „Savo Manojlović – I ja sam Novi Sad – Kreni promeni“ i „Heroji – Miša Bačulov“ nakon predizborne saradnje, dogovorile su i zajedničku kontrolu izbornog procesa.

Istovremeno su najavili i postizbornu saradnju koja bi, kako su naveli, trebalo da omogući skupštinsku većinu koja će smeniti vlast Srpske napredne stranke u Novom Sadu.

Nosilac liste „Ujedinjeni za slobodan Novi Sad“ Borislav Novaković ocenio je da će Novi Sad sa novom skupštinskom većinom biti prvi slobodan grad u Srbiji, podsetivši da je opozicija na izborima 17. decembra osvojila 55 procenata glasova, a „SNS i njegovi sateliti“ 45 posto.

„Ovaj put biće još ubedljivije. Građani Novog Sada će od 3. juna upravljati Novim Sadom a ne centri koji su van ovoga grada“, naveo je Novaković.

Prvi kandidat na listi „Savo Manojlović – I ja sam Novi Sad – Kreni promeni“ Danilo Babić istakao je da su tri liste uspele da obezbede više od 1.000 kontrolora „koji će marljivo raditi“ na izborni dan na svim biračkim mestima u Novom Sadu.

„U Novom Sadu nema bojkota, izlazimo na različitim listama ali smo jedinstveni u želji da sačuvamo svaki glas Novosađana. Ovom odlukom o zajedničkoj kontroli izbora pokazali smo odgovornost ka građanima i viok stepen zrelosti prema situaciji u kojoj se nalazimo“, naveo je on.

Miša Bačulov, nosilac liste „Heroji“ istakao je da su jutros podnete krivične prijave protiv osumnjičenih za kupovinu glasova.

„Imamo više od 50 imena i znamo kompletnu mrežu njihovog delovanja na dan izbora. Ovo je samo upozorenje, ne želimo da uništimo živote svih tih mladih ljui koje oni uporno uništavaju“, dodao je Bačulov.

Podsetio je i da je fotografisanje izbornih listića krivično delo, te da će njihovi kontrolori na to posebno obraćati pažnju i podnositi prijave u svakom takvom slučaju.

Prvi na listi „Ujedinjeni za slobodan Novi Sad“ Miloš Tubić ocenio je da prisustvujemo raspadu koalicije oko SNS i same te stranke, a da će predstavnici ove tri liste nakon pobede 2. juna nastupiti „kao oslobodioci, a ne kao osvetnici“.

Pozvao je i Branimira Nestorovića, čija lista nije prihvaćena u Novom Sadu, da nije kasno da kao opozicionar podrži javno neku od tri pomenute liste, jer one „sigurno neće nakon 2. juna ulaziti u bilo kakvu saradnju sa SNS-om“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.