Opozicione stranke Albanaca u S.Makedoniji s Kuritjem: Sledeći šef države da bude Albanac

Premijer i predsednik Skupštine Kosova, Aljbin Kurti i Gljauk Konjufca, večeras su u Prištini razgovarali s liderima opozicionih stranaka Albanaca u Sobranju Severne Makedonije koji smatraju da sledeći šef te države treba da bude Albanac, a najavili su i da će na tamošnjim parlamentarnim izborima u maju posredno učestvovati i Kurtijevo „Samoopredeljenje“.

U saopštenju Vlade Kosova piše da je „tema razgovora bio društveni i ekonomski položaj albanske zajednice u Makedoniji, potreba za demokratijom i stabilnošću, kao i unapređenje i napredak odnosa među etničkim zajednicama u toj zemlji, za šta je primer samo Kosovo“.

Na sastanku sa Kurtijem su bili Arben Taravarija, predsednik Alijanse za Albance i gradonačelnik opštine Gostivar, lider Evropske lige za promene Biljal Kasami, predsednik Pokreta BESA i gradonačelnik opštine Tetovo, Izet Medžiti i poslanik i lider Alternative Afrim Gaši.

Četvorica lidera iznela su predlog da bi budući predsednik Severne Makedonije koji se bira u aprilu, a drugi krug je u maju, „trebalo da dođe iz redova Albanaca i da oličavaju suživot etničkih grupa i garantuje evropski put Severne Makedonije“.

Izet Medžiti je za RTK potvrdio učešće Kurtijevog Pokreta „Samoopredeljenje“ na parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji 8. maja kroz opozicionu listu Evropske lige.

„Radimo na platformi za predstojeće parlamentarne izbore na kojima učestvuju i stručnjaci iz Samoopredeljenja. Već smo sinhronizovani za izgradnju platforme, za izradu liste i zajedničku kampanju“, dodao je Medžiti.

Medžiti je rekao da je „ogromna većina Albanaca u Severnoj Makedoniji nezadovoljna vlastima više od 20 godina, ali sada postoji ujedinjujući glas albanske opozicije“.

„Nedostajali su konsolidacije i ujedinjenje opozicije. Već postoji opozicija koju čine ova četiri politička subjekta. Na intenzivnim smo sastancima, danas je sa nama bio Arben Taravari, predsednik Alijanse za Albance, tako da se i oni pridružuje listi koja će doneti dugo očekivanu promenu za Albance u Severnoj Makedoniji“ – rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.