Orban u novom savezu sa austrijskim i češkim desničarima

Mađarski premijer Viktor Orban predstavio je danas novi savez sa austrijskom krajnje desničarskom Slobodarskom partijom i glavnom češkom opozicionom ANO strankom, koja se nada da će privući druge partnere i postati najveća desničarska grupa u Evropskom parlamentu.

Orban je u Beču predstavio savez „Patriote za Evropu“ njegove stranke Fides sa austrijskom Partijom slobode i partijom bivšeg češkog premijera Andreja Babiša, dan pre nego što Mađarska treba da preuzme šestomesečno rotirajuće predsedavanje Evropskom unijom.

„Patriotski manifest za evropsku budućnost“ koji su potpisala tri stranačka lidera osporava navodne planove za „evropsku centralnu državu“ i obavezuje se „da će dati prioritet suverenitetu nad federalizmom i slobodi nad diktatima“.

„Naš cilj je da za kratko vreme budemo najjača desničarska grupa u Evropskom parlamentu“, rekao je Orban. „Evropljani žele tri stvari: mir, red i razvoj“, rekao je Orban na današnjem događaju. „A ono što danas dobijaju od elite u Briselu je rat, migracija i stagnacija“.

Ta trojka bi morala da privuče poslanike iz najmanje još četiri zemlje EU da bi uspešno formirala grupu u novom sazivu parlamenta.

Izbori za Evropski parlament početkom juna ojačali su desničarske stranke, iako su se njihovi rezultati razlikovali od zemlje do zemlje, ali je ostalo nejasno u kojoj meri će uspeti da rade zajedno. Do sada su bili raspoređeni u dve grupe u parlamentu.

Orban poslednjih godina uživa u mogućnostima da blokira odluke EU, protiveći se većini drugih lidera po pitanjima kao što su rat u Ukrajini, odnosi sa Rusijom i Kinom i napori da se odbrani demokratija i vladavina prava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.