U trendu

Osmani: Skoplje će podržati rezoluciju o Srebrenici

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da će Skoplje podržati rezoluciju o genocidu u Srebrenci u UN i da očekuje brzo razrešavanje odnosa Kosova i Srbija i njihovo međusobno priznavanje.

„Severna Makedonija će podržati rezoluciju za proglašavanje događjaja u Srebrenici kao genocid. To smo kazali u nekoliko navrata i ja sam lično kao ministar učestvovao na svim godišnjim obeležavanjima Dana genocida u Srebrenici, jer moramo da nazovemo stvari pravim imenom ako želimo iz njih da učimo i ako želimo da se nikada ne ponove“, rekao je Osmani na konferenciji za novinare.

Šef diplomatije Severne Makedonije je istakao da misli da je važno da se konačno uđe u proces pomirenja, da se konsoliduje i stabilizuje region, da se zatvore sva otvorena pitanja.

„Veoma je važno to što je Bosna i Hercegovina dobila odluku za početak pregovora (sa Evropskom unijom). Nadam se da će to konsolidovati tu državu u saradnji i odnosima između tri entiteta“.

„Očekujem brzo razrežavanje odnosa Kosova i Srbije i međusobno proznavanje, jer će to doprineti zatvaranju još jednog otvorenog dosijea“, rekao je Bujar Osmani.

Osmani je dodao i da očekuje da će Severna Makdonja zadržati svoju stratešku predvidljivost.

„To su tri važna pitanja koja nam trebaju u regionu ako želimo da bude otporan i da bude spreman za velike geopolitičke izazove koji se dešavaju. Mislim da svet nikad nije bio bliži globalnom ratu“, rekao je Osmani i dodao da je logično pretpostaviti da veliki vojni konflikt na Bliskom istoku može ponovo da znači i veliki broj izbeglica na „Balkanskoj ruti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.