U trendu

Osuđeni ruski disident odbio ponudu da ide na ukrajinski front umesto u zatvor

Ruski disident Oleg Orlov (70), osuđen krajem fenruara na dve godine i 11 meseci zatvora zbog „diskreditovanje“ ruske vojske kritikovanjem invazije na Ukrajinu, izjavio je da je odbio ponudu Vojske da, umesto u zatvor bude, poslat na ukrajinski front.

„Ta vrsta dogovora se nudi svim novim pritvorenicima“, saopštila je danas na Telegramu nevladina organizacija Memorijal, jedna od dobitnika Nobelove nagrade za mir 2022, za koju je Orlov radio.

Rusija nudi vojne ugovore zatvorenicima u zamenu za prevremeno puštanje na slobodu ako prežive borbe.

Prema nezavisnim medijima, desetine hiljada su poslate na front od 2022. godine, često u najsmrtonosnije akcije.

Suđenje Orlovu je najnoviji primer neumoljive represije nad protivnivima Kremlja, koji su gotovo svi iza rešetaka ili u egzilu.

Po pisanju Memorijala, kada je Orlovu 11. marta u istražnom pritvoru na severozapadu Moskve data ponuda, „Oleg je kroz smeh pitao da li njegove godine (70) ne smetaju (da ide u borbu)… Rečeno mu je da ništa ne smetaju“, navela je organizacija i dodala da je on „naravno“ odbio predlog.

Orlov, veteran Memorijala, koje je rusko pravosuđe raspustilo krajem 2021, izabrao je, za razliku od mnogih drugih kritičara Kremlja, da ostane u Rusiji da bi nastavio borbu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar