Palestinski premijer u poseti Španiji nakon što je uz Irsku i Norvešku priznala Palestinu

Španski premijer Pedro Sančes sastao se danas u Madridu sa palestinskim kolegom Mohamedom Mustafom nakon što su Španija, Irska i Norveška priznale palestinsku državu.

Taj potez tri zapadnoevropske zemlje naišao je na kritiku Izraela iako će imati mali neposredni uticaj na rat u Gazi. Međutim, palestinska strana to smatra pobedom i moglo bi da podstakne druge zapadne zemlje da slede njihov primer.

„U ime predsednika (Mahmuda) Abasa i vlade Palestine, naroda Palestine, srdačno pozdravljamo špansko priznanje države Palestine“, rekao je Mustafa posle sastanka sa Sančesom i španskim ministrom spoljnih poslova Hoseom Manuelom Albaresom.

Mustafi su se u poseti pridružili ministari spoljnih poslova Saudijske Arabije, Turske, Jordana, katarski premijer i predsednik Organizacije za islamsku saradnju.

Više od 140 zemalja priznaje državnost Palestine, što je više od dve trećine članica Ujedinjenih nacija.

Sa Španijom i Irskom, u Evropskoj uniji Palestinu sada priznaje devet od 27 članica.

Slovenija, članica EU, sutra će odlučiti o priznanju palestinske države i odluku proslediti parlamentu na konačno odobrenje.

Priznanje Palestine dovelo je do pogoršanja odnosa između EU i Izraela.

Madrid i Dablin traže da EU preduzme mere protiv Izraela zbog kontinuiranih napada na grad Rafu na jugu Gaze gde je većina stanovnika te teritorije pobegla zbog izraelske ofanzive.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.