U trendu

Panel japanske vlade otkrio zataškavanje u slučajevima seksualnog uznemiravanja u vojsci

Panel stručnjaka koji je istraživao slučajeve seksualnog uznemiravanja u japanskoj vojsci i Ministarstvu odbrane saopštio je danas da je otkrio široko rasprostranjeno zataškavanje i nevoljnost među nadređenima da se bave tim slučajevima.

Istragu je tražilo Ministarstvo odbrane.

Panel je naveo da je u oko 80 odsto prijavljenih slučajeva bilo zloupotrebe položaja i da je seksualno uznemiravanje činilo oko 12 odsto prijavljenih slučajeva.

U izveštaju se navodi da je od ukupno 1.325 slučajeva, više od 60 odsto žrtava reklo panelu da nisu nikad tražile pomoć od savetnika u vojsci ili ministarstvu zbog nedostatka poverenja u sistem ili straha od odmazde.

Panel navodi da su mnogi od 400 ljudi koji su tražili pomoć od pretpostavljenih ili savetnika rekli da nisu dobili odgovarajuću pomoć i da su se suočili sa zataškavanjem, pritiskom da odustanu od prijave ili nedostatkom razumevanja.

U izveštaju se poziva ministarstvo i vojska da podignu svest o uznemiravanju, kao i da se pobrinu za sigurnost zaštite žrtava i svedoka od odmazde.

Nekoliko tužbi za naknadu štete nedavno je podneto protiv vlade od strane bivšeg osoblja i službenika koji su rekli da su njihovi slučajevi seksualnog uznemiravanja zataškani.

Bivša pripadnica vojske Rina Gonoi javno je prošle godine zahtevala da Ministarstvo odbrane ponovo istraži njen slučaj, rekavši da ju je više puta seksualno uznemiravalo nekoliko vojnika, zbog čega je napustila vojsku. Vojska je odbacila njen slučaj kada je prvobitno podnela žalbu 2021. godine, rekavši da nema dovoljno dokaza.

Vojska je priznala uznemiravanje prošlog septembra nakon interne istrage i izvinila se. Četiri od pet počinilaca lično su se izvinila Gonoi mesec dana kasnije. Ministarstvo je u decembru otpustilo petoricu vojnika i kaznilo još četvoricu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar