U trendu

Panović: Rusija nema boljeg zavetnika od Vučića

Programski direktor Demostata Zoran Panović kaže da je lista Branimira Nestorovića, „Mi, glas iz naroda“, povezana sa Srpskom naprednom strankom. Panović kaže i da Rusija nema boljeg zavetnika od Aleksandra Vučića.

„Mislim i da lista Branimira Nestorovića ima konekciju sa vladajućom partijom, jer je imala privilegovan medijski položaj u odnosu na druge liste, što ne umanjuje njihov rezultat“, rekao je Panović u emisiji „Među nama“ na Novoj S.

On je naveo i da je tajna uspeha liste dr Nestorovića to što su uzeli glasače Zavetnicima i Dverima, kao i Socijalističkoj partiji Srbije.

Panović kaže da mnogi birači desnice glasaju misleći da glasaju protiv SNS i vlasti, ali da u određenim epilozima to nije tako, te da Aleksandar Vučić i dalje ima većinski kontrolni paket na desnici i da je to i dalje „prilično odlučujuće“.

Kad je reč o beogradskim izborima, Panović kaže da će predsednik Vučić, ukoliko se bude išlo na nove beogradske izbore, kao razlog predstaviti nemogućnost formiranja nove vlasti u glavnom gradu, a ne činjenicu da je u srži problema izborna patologija.

Ističe da opozicija ni na decembarskim izborima nije uspela da iskontroliše izbore, ali da se pokazalo da ujedinjenje i neka vrsta akcionog jedinstva daju efekat.

Tako navodi da je opozicija napravila solidan rezultat, jer je vodeća opoziciona lista, Srbija protiv nasilja, dobila više glasova nego Demokratska stranka 2012. godine, a malo manje nego SNS iste godine.

Panović navodi da će i Evropa verovati u Srbiju protiv nasilja ako se ne raspadne, ako nastavi da jača i od koalicije napravi čvršći opozicioni savez i izbegne greške koje je napravio Savez za Srbiju, koji se raspao kad je imao šanse da postigne nešto.

„To je isto kao 2012. godine. Kada su naprednjaci 2011. ubedili Evropu da su potencijalan partner koji nudi sigurnost, stabilnost i sprovođenje određene politike, prepoznati su od Zapada kao partneri i dobili su jasnu podršku Zapada i EU“, naveo je on.

Upitan da li veruje da će opozicija dobiti podršku Zapada za poništavanje izbora, Panović je rekao da ne veruje.

„Sigurno ima proceduralnih primedbi, ali je očigledno da su sutinški potezi EU išli u korist vlasti i to ne može da se sakrije“, navodi on.

Ipak, dodaje da kod dva glavna partnera, SAD i Rusije, akcije vlasti ne stoje toliko loše.

„Rusija nema boljeg zavetnika od Vučića. Ne treba zaboraviti da je 2019. godine, povodom jedne špijunske afere gde su i Rusi bili inkorporirani, da je Vučić jasno rekao ambasadoru Rusije – nikad više 1948. To je jedna moćna izjava, muzika za ruske uši i izjava koja obavezuje“, rekao je Panović.

Panović kaže da je jedini put opozicije da Srbija protiv nasilja nastavi da jača kao što jači savez.

„Nije lako baviti se radom u opoziciji na terenu, nije lako formirati odbore u ovakvoj atmosferi. Mnogo je teže opoziciji sada nego naprednjacima i radikalima za vreme DOS. Što je partija jača, organizovanija, to je sposobnija da odoli pritiscima“, naveo je Panović i dodao da i u kritičkoj javnosti polako nestaje vrsta dogme da nam nisu potrebne partije, već građanski aktivizam mimo partija.

Panović primećuje da opoziciji nedostaju odbori, članstvo, organizacija bez kojeg nema ozbiljne političke borbe, a ni kontrole izbora, dodajući da su ljudi slabo motivisani da se bave politikom, ali i da su sada, za razliku od devedesetih, zaposleni i vezani za posao, a ne na prinudnim odborima.

On ističe i da je Vučić majstor fragmentacije.

„On je kao sumporna kiselina, tako rastvori i raščlani sve partije, uglavnom završavaju kao mali delovi, nebitni za jaču akciju“, rekao je Panović.

Panović je rekao da se oseća jedna vrsta postizborne depresije, ali da uvek postoji i kumulativni efekat, i da uz povod protesti mogu biti ponovo masovni.

Upitan da li protesti utiču na vlast, Panović kaže da vlast pokušava da minimizira problem ignorisanjem, ali da Vučić zna šta je problem legitimiteta u Beogradu, koji će postojati i ako se napravi vlada SNS i njihovih partnera.

Govoreći o narednim potezima opozicije i da li bi trebalo da prihvate ili odbiju mandate, Panović kaže da se pokazalo da opozicija u parlamentu pravi određeni efekat, jer je skupština jaka tribina, ali i dodao da bi lideri opozicije trebalo da budu u parlamentu.

„Pitanje legitimiteta neće iščiliti kada se formira vlada. Mi ne osporavamo da bi SNS dobio izbore u Srbiji i u normalnijim izbornim uslovima, ali ne sa ovakvom razlikom i dominacijom“; rekao je Panović i dodao da izbori u Srbiji nisu normalni jer smo u procesu urušavanja demokratije koji je prilično primetan od 2015. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar