U trendu

Parlament Francuske odbacio predlog za izglasavanje nepoverenja novom premijeru

Francuski parlament je danas odbacio predlog za izglasavanje nepoverenja novom premijeru Gabrijelu Atalu (Gabriel Attal) iako Vlada ima samo relativnu većinu.

Predlog koji su podnele levičarske grupe je, zbog nedostatka podrške desničarske i ekstremno desničarske opozicije, dobio je samo 124 glasa, daleko od 289 potrebnih za izglasavanje nepoverenja.

Levica premijera koga je početkom januara imenovao predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron), kritikuje zbog najavljenih mera o socijalnim pitanjima, smatrajuči da on želi „rat protiv siromašnih“ .

Levičarske stranke smatraju da Atal brani „Francusku iz luksuznih kvartova Pariz“, a uzrok nezadovoljstva su stvari na koje su tokom protesta ukazali poljoprivrednici.

Poslanici opozicione desničarke stranke Republikanci su ocenili da nije ozbiljno predlagati izglasavanje nepoverenja Vladi koja je tek počela rad.

Atal koji je prisustvao sednici, odmah posle glasanja je otputovao za Nemačku gde će se sastati s kancelarom Olafom Šolcom (Scholz).

Prethodna premijerka Francuske Elizabet Born (Elisabeth Borne) suočila se sa 31 glasanjem o nepoverenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar