Parlamentarna opozicija u Kragujevcu traži ponavljanje gradskih izbora

Parlamentarna opozicija u Kragujevcu zatražila je danas ponavljanje lokalnih izbora i u tom gradu, po demokratskim uslovima, a prema preporukama ODIHR, nakon što bi se otvorili i sredili birački spiskovi.

Na današnjoj zajedničkoj konferenciji za medije predstavnika opozicije u gradskoj skupštini ocenjeno je da su sve one nepravilnosti koje su detektovane u Beogradu, postojale i u Kragujevcu.

„Naš zahtev je potpuno opravdan imajući u vidu sve ono što se dešavalo tokom izbornog procesa. Izbori su pokradeni u celoj Srbiji, tako i u Kragujevcu, ne u tolikoj meri kao u Beogradu, jer je mnogo veći broj birača, ali svakako su pokradeni u toj meri da se značajno promeni izborna volja Kragujevčana“, rekao je odbornik koalicije „Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac“ Dalibor Jekić (SSP) na konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, u ovim okolnostima vladajućim strankama je pripalo 44.337, dok su opozicione organizacije imale 45.402 glasa, računajući i one za koje se mislilo da su opozicioni, a sada čine većinsku vlast u Kragujevcu.

On je rekao da su uočene brojne nepravilnosti koje su uticale na izborni rezultat u Kragujevcu.

„Više od 150 adresa u Kragujevcu ima kućni broj nula, a to po adresnom registru nije moguće. Pregledom biračkog spiska smo uočili jeste nesrazmeran broj biračana na pojedinim kućnim adresama i zdravom logikom se može zaključiti da u objektu od 80 kvadrata ne može da živi 32 građana, odnosno birača“, rekao je Jekić.

Ocenio je da sve to jasno ukazuje da je u Kragujevcu došlo do „značajne izborne krađe“.

„Pozivamo javno tužilaštvo da istraži, pokrene postupke i obavesti nas o tome ko je učinio krivična dela koja su značajno uticala na izbornu volju gradjana i formiranje vlasti u Kragujevcu“, rekao je Jekić.

On je zatražio otvaranje biračkih spiskova u tom gradu.

Odbornik Ivan Dubljanin, predsednik Gradskog orbora DS, rekao je da je Kragujevac sigurno jedna od najvećih žrtava izborne krađe.

„Izborni rezultat SNS u Kragujevcu je najlošiji u celoj Srbiji, a to znači da je izborna krađa do koje je došlo u Kragujevcu imala i najveći uticaj na rezultat. Tvrdim da bi Kragujevac sigurno bio danas opozicioni grad da nije bilo izborne kradje i mahinacija. Ekspertski tim Demokratske stranke je utvrdio tačan broj birača u spisku. Tu je više od 2.600 ljudi koji se nalaze u biračkom spisku, a koji se nikako ne bi smeli da nadju u biračkom spisku“, kazao je Dubljanin.

Dubljanin je rekao da je u Kragujevcu tokom kampanje bila vidjena i kupovina birača.

„Smatram da ponavljanje izbora u Beogradu nije dovoljno. Ponavljanje izbora mora da bude u čitavoj Srbiji, pa i u Kragujevcu, jer ovo što danas predstavlja gradski parlament nije odraz prave izborne volje gradjana Kragujevca“, poručio je Dubljanin.

Gradska vlast u Kragujevcu još nije kompletno konstituisana. Sredinom februara su potvrdjeni odbornički mandati i izabran predsednik i sekretar Skupštine grada, ali još nije izabrana izvršna vlast, nedostaju gradonačelnik i Gradsko veće.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.