U trendu

Patrijarh Porfirije: SPC odbija da uzme aktivno učeće u političkoj borbi

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije saopštio je da Crkva odlučno odbija da se aktivno uključi u političku borbu i počne „da zastupa partijske i političke interese jednog dela protiv drugog dela svog naroda“.

On je ocenio i da je politička suština većine napada na SPC, „i sa leve i sa desne strane političkog spektra“, počiva u činjenici da Crkva odbija da se „opredeli za ovu ili za onu stranu, za jednu ili drugu stranku“, objavile su danas novine srpske patrijaršije – „Pravoslavlje“.

„Na žalost, gledamo kako se ponekad episkopi i sveštenici upliću u politiku, u užem smislu te reči, odnosno u političku utakmicu stranaka, što nekima, koji ne razumeju ne samo mesto i ulogu Crkve u društvu, nego samu suštinu njene misije u svetu, izgleda smisleno pa čak i hvale vredno“, naveo je on.

Kazao je da su se takvi primeri „dešavali u daljoj ili bližoj prošlosti“, te da, kako je naveo, pojedini ljudi, „neki bez zadnjih misli a drugi, bojim se iz ličnih interesa“ imaju i šire utisak da je aktivni politički, pa i partijski, angažman“ sveštenika „ne samo nešto što se od njih očekuje, nego su na isti i obavezni“.

Patrijarh je naveo i da je „takvo mišljenje pogrešno“ a da su, kako je dodao, „takva očekivanja bespredmetna i jevanđelski neutemeljena“ jer su, kako je dodao, „partije, kako im i ime govori, deo celine, a Crkva predstavlja sabor – „celinu objedinjenog naroda Božjeg“.

Kako je ukazao, „partijski angažman, bilo kakva vrsta direktnog ili indirektnog podržavanja bilo koje političke opcije zapravo je, narodnim jezikom rečeno, napuštanje sopstvene njive i bavljenje tuđim poslom“.

To ne znači, naveo je, „da se Crkva ne bavi politikom u izvornom smislu, politikom kao načinom života, brigom za opšte dobro zajednice“.

„Bavi se i te kako i obavezna je da se bavi prosvetom, kulturom, vrednostima koje su obilikovale i oblikuju identitet srpskog naroda. Ali i unapređenjem kvaliteta svakodnevnog života, makar kod kategorija koje su ugrožene“, kazao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar