U trendu

Patrijarh s lingvistima: Štetne i neustavne odredbe Zakona o rodnoj ravnopravnosti

Tokom razgovora patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije i grupe srpskih lingvista, danas u Beogradu, ocenjeno je da su „neustavne i štetne“ odredbe Zakonu o rodnoj ravnopravnosti.

Informativna služba SPC je saopštila da je do razgovora došlo „povodom aktuelne rasprave o kontroverznom Zakonu o rodnoj ravnopravnosti“.

„Svi učesnici u razgovoru su se saglasili da bi po način izražavanja i međusobnog opštenja, što znači i mišljenja i života srpskog naroda, usledile trajne i štetne posledice, ukoliko bi se zaista pristupilo primeni ovog, i po ocenama pravnih stručnjaka, neustavnog zakona“, piše u saopštenju.

Konstatovano je „da se samo u jednom delu radi o lingvističkom pitanju“, a da je po sredi, kako je navedeno, “ zakonom nametnuti proces, kako je ovih dana i istaknuto, „transformacije“ svesti pojedinca i društva u celini, posredstvom jezika.

„Ponovljeno je da slučaj Zakona o rodnoj ravnopravnosti predstavlja nasilnu primenu tzv. džender ideologije i politike, a da takva praksa, sa obaveznošću primene, ne postoji ni u jednoj državi EU“, dodala je SPC.

Patrijarh Porfirije je istakao da pitanje jezika definiše indentitet naroda.

Kazao je „da svaka nasilna i nepromišljena izmena može imati velike posledice po pitanje samosvesti jednog naroda kao što je srpski“, na šta, kako je dodao, Crkva neprestano skreće pažnju.

Na sastanku je ukazano „da nadležni organi ne sprečavaju, nego su više nego tolerantni prema grupi nevladinih organizacija koje neposrednim prisustvom u predškolskim ustanovama i školama uporno i sistematski promovišu džender ideologiju, politiku i praksu“.

U saopštenju j navedeno i da te nevaldine organuzacija time propagiraju „da i najmlađa deca sama mogu da biraju kojeg su pola i roda“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar