U trendu

Patrijarh SPC na akademiji u Beogradu: Pouke Svetog Save važe i danas

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije je večeras u govoru na Svetosavskoj akademiji u Beogradu ukazao da pouke Svetog Save važe i danas.

Patrijarh je na svečanoj akademiji „U duhu svetosavlja“ u MTS dvorani rekao da je Sveti Sava koji je rođen kao Rastko, sin Velikog župana Stefana Nemanje, „duhovni otac našega roda“.

„Kao istinski monah, otac našeg monaštva, Sava je doživeo i znao pa i nama potomcima predao da bez žive i delatne vere u Hrista, bez preobražaja koji donosi pokajanje, nema ni istinskog poznanja Boga, niti istinskog poznanja sebe. Bez mira sa Bogom i sa sobom, nema ni mira sa bližnjima“, rekao je Porfirije.

Srbi se, na dan koji se proslavlja kao Savindan, posle više od 800 godina od smrti Rastka, okupljaju u zemlji i u svetu jer on – Sveti Sava „nije bio običan čovek, već duhom svetim preobražen“ rekao je patrijarh.

Govoreći o ulozi SVetog Save u vremenu u kojem je živeo, Porfirije je rekao da se „pouke svetog Save mogu primeniti i na vreme u kojem živimo“ i da „bez mira i međusobnog razumevanja nema budućnosti“.

Na akademiji je prethodno premijerka Srbije Ana Brnabić rekla u govoru da, zahvaljujući radu Svetog Save, „pominjanje obrazovanja u Srbiji ne ide bez njega“, da ga zato škole slave i da je „cilj da Savine vrednosti budu okosnica sistema vaspitnog rada sa učenicima“. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar