U trendu

Patrušev: SAD dele krivicu za napad u Moskvi

Šef ruskog saveta za nacionalnu bezbednost Nikolaj Patrušev izjavio je danas da SAD dele krivicu za napad na koncertnu dvoranu u Moskvi u kome su poginule 144 osobe.

Iako je ogranak Islamske države preuzeo odgovornost za napad, Kremlj tvrdi da su „radikalni islamisti“ samo sproveli napad 22. marta na „Krokus siti hal“, ali je optužio Ukrajinu i Zapad da su bili uključeni.

„Pokušavaju da nam nametnu da teroristički akt nije počinio režim u Kijevu, već pristalice radikalne islamske ideologije, možda pripadnici avganistanskog ogranka ID“, rekao je predsednik Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev na sastanku u Kazahstanu.

On je kazao da je važnije utvrditi ko je „naručilac i sponzor monstruoznog zločina“.

„Tragovi zločina vode do ukrajinskih specijalnih službi. Ali svi znaju da režim u Kijevu nije nezavisan i da ga potpuno kontrolišu SAD“, rekao je Patrušev.

Rusko tužilaštvo poslalo je danas zahteve za informacijama SAD, Nemačkoj, Francuskoj i Kipru o potencijalnoj umešanosti zapadnih zemalja u terorističke napade na Rusiju, javila je državna novinska agencija Tass.

Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je juče da će pronaći naručioce napada na koncertnu dvoranu u Moskvi u kome je poginulo 144 ljudi, u najtežem napadu na ruskom tlu u poslednje dve decenije i pozvao ruske bezbednosne snage da ojačaju obezbeđenje na mestima masovnih okupljanja.

On je 25. marta rekao da su četvorica napadača koji su ubili više od 130 ljudi „radikalni islamisti“ i da su uhapšeni dok su pokušavali da pobegnu u Ukrajinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar