U trendu

Peking dao zeleno svetlo za testiranje robotaksija u ključnom železničkom čvorištu

Južna železnička stanica u Pekingu, jedno od glavnih gradskih železničkih čvorišta, dobila je zeleno svetlo za testiranje usluge autonomnih taksi vozila, u cilju daljeg jačanja komercijalne upotrebe tehnologije vozila bez vozača.

Odobrenje, koje je izdala Pekinška kancelarija za demonstracionu radnu zonu autonomne vožnje na visokom nivou, označava zvanično otvaranje testiranja za autonomnu vožnju na stanici brze železnice u Pekingu, prenosi Sinhua.

Demonstraciona zona će koordinisati sa relevantnim kompanijama kako bi unapredila testove autonomnih vozila na putu.

Kompanijama je dozvoljeno da ponude robotaksi usluge na dve određene testne rute koje povezuju područje ekonomskog i tehnološkog razvoja Pekinga sa Južnom železničkom stanicom u Pekingu. Ove rute imaju povratne udaljenosti od 32 km odnosno 58,6 km.

Preduslov za dobijanje dozvole je da bude prisutan inspektor bezbednosti koji će preuzeti ručnu kontrolu u slučaju nužde.

Očekuje se da će nove opcije šatla biti dostupne tokom ove godine.

Južna železnička stanica u Pekingu predstavlja moderno, sveobuhvatno transportno čvorište koje integriše železnicu, metro, autobuse i taksije. Omogućava dnevni protok od skoro 300.000 putnika.

Grad proširuje obim demonstracionih zona za autonomnu vožnju na visokom nivou i promoviše pokretanje usluga samostalnog upravljanja u pet ključnih železničkih čvorišta i dva aerodroma.

Ranije je međunarodni aerodrom Dašing u Pekingu pokrenuo robotaksi uslugu, raspoređujući 40 vozila iz četiri kompanije, uključujući Pony.ai i WeRide. Ova vozila su akumulirala ukupnu test kilometražu od preko 220.000 km.

Očekuje se da će kineska samovozeća taksi služba dostići 1,3 hiljade milijardi juana (oko 183 milijarde američkih dolara) do 2030. godine, što je u to vreme činilo 60 odsto tržišta prevoza u zemlji, prema prognozama globalne konsultantske firme IHS Markit.

Ubrzavanje autonomne vožnje visokog nivoa zacrtano je u kineskoj strategiji razvoja inteligentnih automobila.

Do kraja februara, Kina je imala više od 20 gradova koji su pokrenuli politiku koja podržava autonomne vozačke ispite, a preko 60 preduzeća je dobilo autonomne vozačke dozvole.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.