U trendu

Peking snažno osuđuje američku izjavu o izborima na Tajvanu

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da „snažno osuđuje“ izjavu SAD o izborima na Tajvanu posle čestitiki upućenih Lai Čing-teu na pobedi na predsedničkim izborima na tom ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom.

Američka izjava „šalje duboko pogrešan signal separatističkim snagama u prilog ‘nezavisnosti Tajvana'“, navelo je danas kinesko ministarstvo.

„Mi to snažno osuđujemo i čvrsto se tome protivimo“, dodaje se u saopštenju.

Lai (64) je posle kampanje obeležene snažnim diplomatskim i vojnim pritiskom Kine, pobedio na predsedničkim izborima sa 40,1 odsto glasova, prema 99,9 odsto prebrojanih glasova. On će preuzeti dužnost 20. maja.

Laijev glavni protivnik Hou Jou-ji, kandidat opozicionog Kuomintanga (KMT) koji se zalaže za bolje odnose s Pekingom, dobio je 33,5 odsto glasova, a treći je Ko Ven-je iz male Narodne tajvanske partije (TPP), koji se predstavljao kao protivnik vlasti, sa 26,5 odsto glasova.

Kina je ocenila uoči izbora da Lai predstavlja ozbiljnu opasnost zbog svojih stavova u prilog nezavisnost Tajvana, koji Kina smatra svojom teritorijom.

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je sinoć da njegova zemlje ne podržava nezavisnost Tajvana posle održanih predsedničkih izbora na tom ostrvu gde je pobedio Lai Čing-te, kao omraženi kandidat kineskih vlasti.

SAD ne priznaju Tajvan za državu smatraju Peking jedinom legitimnom vladom, ali ipak pružaju tom ostrvu veliku vojnu pomoć.

Šef američke diplomatije Entoni Blinken čestitao je pobedu kandidatu Lai Čing-teu kao i građanima Tajvana na njihovom „čvrstom demokratskom sistemu“ posle predsedničkih izbora.

SAD su najavile da uskoro šalju nezvaničnu delegaciju na Tajvan sastavljenu od dvojice bivših visokih zvaničnika i predsednice Američkog instituta u Tajvanu. Ta delegacija će se sutra sastati sa više političkih ličnosti u Tajvanu da „prenese čestitke američkog naroda narodu Tajvana na uspehu izbora“, navodi se u saopštenju Instituta. Taj institut predstavlja svojevrsno američko diplomatsko predstavništvo u Tajvanu pošto Vašington nema zvanične diplomatske odnose sa tim ostrvom.

Tajvan je danas pozvao Kinu da poštuje rezultate predsedničkih izbora na kojima je pobedio Lai Čing-te, koji kaže da je ostrvo de fakto nezavisno i obećava da će ga braniti od pretnji o ujedinjenju.

Ranije danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova je preko mreže X naveo da je, i bez obzira na izbore, „Tajvan deo Kine“.

Od sinoć je Kina koja smatra Tajvan jednom od svojih provincija koje treba ponovo ujediniti, silom ako je potrebno, navela da glasanje na izborima „neće blokirati neizbežan trend reunifikacije sa Kinom“ i obećala je da će se čvrsto protiviti separatističkim aktivnostima u pravcu nezavisnosti Tajvana kao i stranom mešanju.

Lai se ranije, baš kao i odlazeća predsednica, koja je takođe iz iste stranke Tsai Ingven, odredio kao pragmatički tvorac nezavisnosti Tajvana ali je kasnije umekšao izjave navodeći da nije potreban proces nezavisnosti zato što je ostrvo de fakto nezavisno, sa sopstvenom vladom i održava izborima.

Peking ga ipak vidi kao promotera „separatističkih aktivnosti vezanih za nezavisnost“ i kao „veliku opasnost“ za odnose između Kine i Tajvana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar