Pet krivičnih prijava zbog izbornih nepravilnosti u Subotici

Subotički odbori Zeleno-levog fronta (ZLF) i Srbija Centar (SRCE) su u ime izborne liste „Srbija protiv nasilja“ podneli javnom tužilastvu u Subotici pet krivičnih prijavazbog izbornih nepravilnosti u ovom gradu, saopšteno je danas.

„Krivična prijava je podneta protiv predsednika, članova i zamenika članova Izborne komisije Subotice i zamenika sekretara Izborne komisije tog grada zbog protivzakonitog uskraćivanja prava na uvid u birački materijal ovlašćenom predstavniku koalicije ‘Srbija protiv nasilja'“, navodi se u saopštenju lokalnih odbora tih stranaka.

Kako su naveli, prijave su podnete, u utorak, 23. januara.

„Takođe, podneta je krivična prijava protiv N.N. lica iz Policijske uprave Subotice i N.N. lica odgovornog za upis u birački spisak u Upravi grada zbog sumnje da su u nameri uticanja na rezultate izbora za narodne poslanike Narodne skupštine i poslanike Skupštine AP Vojvodina, protivpravno uneli ukupno 68 lica u birački spisak na raznim adresama u Subotici, i to lica koja na tim adresama nemaju prebivalište ni boravište“, ističe se.

Dodaje se da je jedna krivična prijava podneta zbog davanja i primanja mita u vezi sa glasanjem, a još dve krivične prijave zbog falisifikovanja rezultata glasanja, na osnovu podataka koje su dobili od kontrolora na biračkom mestu.

„Ove prijave imaju za cilj odbranu izborne volje naših sugrađana i ovim želimo da pošaljemo poruku svima da ne pristajemo na to da se našim glasovima manipuliše na bilo koji način“, istakli su potpisnici saopštenja.

Podnosilac krivičnih prijava u ime izborne liste „Srbija protiv nasilja“ Luka Vučinac iz Zeleno-levog fronta je poručio da neće odustati i da će braniti svaki glas.

„Izborna krađa je društveni poraz, a ne političko pitanje. Preduslov normalnog života je pravna država i mi se za nju moramo izboriti, ukoliko želimo da imamo budućnost u ovoj zemlji. Ovo mora biti borba svih nas i svako od nas može da doprinese“, smatra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.