U trendu

Petković: Kurti zabranio patrijarhu i vladikama da uđu na Kosovo

Patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfiriju i sedmorici vladika koji su bili u njegovoj pratnji danas je zabranjeno da uđu na Kosovo i Metohiju (KiM), saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Oni su se uputili ka Pećkoj patrijaršiji gde je sutra trebalo da bude održano zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora.

Iz Kacelarije tvrde da je zabranu ulaska srpskim crkvenim velikodostojnicima naredio lično Aljbin Kurti.

„Patrijarh Porfirije je danas u 13.30 časova trebalo da pređe administrativni prelaz Merdare, kako bi se uputio u vekovno sedište srpskih arhiepiskopa i patrijarha, ali u trenutku kada se on nalazio nadomak prelaza, iz Prištine je stigla zabrana u kojoj se navodi da poglavar SPC ne može da uđe na prostor Kosova i Metohije. Da podlost Kurtija bude još veća, zabrana je stigla 13 minuta pre najavljene posete, što posebno ukazuje na nameru Aljbina Kurtija da dodatnom maltretiranju i iznurivanju izloži srpskog patrijarha, da više od sedam sati provede u putu“, istakli su iz kancelarije za KiM u saopštenju.

Dodali su da je „kao i uvek do sada, oficir za vezu Beograda, u skladu sa svim važećim sporazumima i procedurama, poslao najavu o planovima poglavara SPC da u Pećkoj patrijaršiji, kao što viševekovna tradicija i nalaže, prisustvuje prvom danu Sabora SPC i bude podrška i oslonac vernom srpskom narodu koji ga je željno iščekivao“.

„Međutim, jednostrano i suprotno svim sporazumima, Kurti mu je tu mogućnost uskratio“, piše u saopštenju.

Naglasili su da je patrijarh Porfirije „uvek, u svakoj prilici i na svakom mestu svojim porukama, blagim rečima i potezima pozivao na mir i suživot Srba i Albanaca na prostoru Kosova i Metohije, ne deleći, već snagom svog nespornog autoriteta spajajući ljude, šireći uvek i na svakom mestu hrišćanske poruke ljubavi i vere i nikada se, ni na jednom mestu nije ogrešio, ni rečju niti delima, o ta večita načela“.

„Nažalost, to su vrednosti i poruke koje danas niko u Prištini ne razume, jer politika Aljbina Kurtija kojoj danas i pune tri godine svedočimo jeste politika razdora, mržnje, netrpeljvosti i netolerancije“, naveli su iz kancelarije za KiM u saoštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.