U trendu

Petković: U četvrtak nastavak razgovora Beograda i Prištine o statutu ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je prihvaćen poziv specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da se za dva dana, u četvrtak, nastave razgovori između Beograda i Prištine u Briselu o tekstu statuta Zajednice srpskih opština.

Lajčak, koji je u poseti Beogradu uoči sastanka glavnih pregovarača Beograda i Prištine, razgovarao je sa Petkovićem, a zatim i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

„Prihvatili smo poziv gospodina Lajčaka da se za dva dana vidimo u Briselu gde će biti nastavak razgovora Beograda i Prištine. Naša strana vrlo pripremljeno ide i sa posebnim timom eksperata gde ćemo konačno razgovarati o tekstu statuta ZSO što je prvi konkretan korak u pravcu njenog formiranja“, rekao je Petković na konferenciji za medije nakon sastanka Vučića i Lajčaka kome je prisustvovao.

On je rekao da je deeskalacija na terenu neophodna jer je potrebno da se vidi normalnost života naročito na severu Kosova, a posebno u trenutku kada se razgovara o pitanjima koja se odnose na izvršna ovlašćenja koja će imati ZSO u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

Petković je dodao da je razgovor Vučića i Lajčaka bio vrlo ozbiljan i detaljan i da je pored bezbednosne situaciji na Kosovu bilo reči o ZSO, deeskalaciji i neophodnosti dijaloga između dve strane.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar