U trendu

Piloti VS uvežbavaju složene borbene zadatke na ‘orlovima’

 Pripadnici lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile iz sastava 98. vazduhoplovne brigade čija je baza na vojnom aerodromu „Morava“ kod Kraljeva, realizuju intenzivnu obuku na jurišnim avionima „orao“, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane.

Dodali su da se obuka izvodi sa ciljem održavanja trenaža i visokog nivoa osposobljenosti letačkog i tehničkog sastava, za pružanje vazduhoplovne vatrene podrške kopnenim i specijalnim snagama, u izvođenju borbenih operacija.

„U ovoj fazi obučavanja, akcenat je na uvežbavanju za realizaciju složenijih borbenih zadataka koji zahtevaju angažovanje više vazduhoplova. Tokom obuke, koja se realizuje u dnevnim, noćnim i složenim meteorološkim uslovima, piloti „orlova“, u ulogama vođe grupe vazduhoplova i pratilaca, uvežbavaju taktičke manevre i izvođenje dejstava po ciljevima na zemlji“, precizirali su iz Ministarstva odbrane.

U letačke aktivnosti su aktivno uključeni pripadnici tehničkog sastava koji vrše pripremu vazduhoplova za upotrebu i proveru funkcionalnosti motora, radio-navigacijske opreme i naoružanja, pre, u toku i posle leta.

Intenzivna obuka u eskadrili nastavlja se i u narednom periodu, a njenom realizacijom se unapređuje borbena gotovost jedinice i istovremeno gradi poverenje između pilota i tehničara, koji blisko sarađuju u realizaciji namenskih zadataka, saopšteno je.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.