Pismo parlamentaraca EU i SAD dokaz da Kurti uživa podršku za podrivanje mira

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u odgovoru na pismo EU i američkih parlamentaraca gde se traže jače mere protiv Srbije odgovorila da je ono „dobrodošlo“ pošto je „živi dokaz“ da premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) zaista uživa punu podršku i ohrabrenje za podrivanje mira i stabilnosti na Balkanu.

Nekoliko desetina evropskih i američkih parlamentaraca uputili su zajedničko pismo zvaničnicima SAD, Evrope i Velike Britanije tražeći da preispitaju politiku prema Kosovu i Srbiji.

Pismo su potpisali predsedavajući spoljnopolitičkih odbora parlamenata 10 zemalja, kao i još 56 parlamentaraca iz brojnih zemalja, kao i članova Evropskog parlamenta, a među njima predsednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns (Alicia Kearns) i i predsedavajući spoljnopolitičkog odbora nemačkog parlamenta Mihael Rot (Michael Roth).

U pismu se izražava zabrinutost zbog trenutne politike EU, SAD i Velike Britanije prema Srbiji i Kosovu i zahteva da se ona preispita.

Brnabić je napisala danas na Tviteru (preimenovanom u X) da je pismo „više nego dobrodošlo“ zato što daje „živi dokaz da Kurti zaista uživa punu podršku i ohrabrenje za podrivanje mira i stabilnosti na Balkanu“.

„Izbegavanje primene postignutih sporazuma (kako Briselski sporazum odbijanjem uspostavljanje Zajednice srpskih opština više od 10 godina, tako i Ohridski sporazum kojim se traži primena Briselskog sporazuma) i podrivanje osnovnih ljudskih prava Srba na Kosovu“, napisala je Brnabić uz označavanje Kosova sa zvezdicom po dogovoru EU.

Ona je dodala da „sve što neko treba da zna o demokratiji u vladavini prava na Kosovu je da je od početka ove godine pripadnici „kosovskog bezbednosnog aparata“ upucali šest Srba i da niko nije za to odgovarao“.

Navela je da je „pripadnik kosovske policije koji je pucao na 11-ogodišnjeg dečaka i 21-ogodišnjeg mladiča na Badnje veče oslobođen iz pritvora i sada je slobodan čovek i da je od početka Kurtijeve administracije 2021. do danas 32 Srba nelegalno privedena, a neki od njih držani u zatvori više od 20 meseci bez ikakvih optužbi, pored toga što su trpeli torturu, maltretiranje i dnevne uvrede na nacionalnoj osnovi“

„Najupečatljiviji primer (nedostatka) kredibiliteta i objektivnosti onih koji su pokrenuli ovo pismo je da je Ališa Kerns uspela da bude jedna od retkih pojedinaca čije je javne izjave morao da demantuje Kfor“, navela je Brnabićeva.

Ona je podsetila da je Kfor demantovao kada je Kerns navela da je Srpska pravoslavna crkva krijumčarila oružje na Kosovo, navodeći da „nema dokaza da su kola hitne pomoći sprovodila navodno krijumčarenje u Pravoslavnim crkvama“.

„Uprkos ovog jasnog saopštenja Kfora, Kerns nastavlja da iznosi ove laži čak i u ovom pismu. I time se rezimira šta bilo ko treba da zna o samom pismu“, zaključila je Ana Brnabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.