U trendu

Pismo ukazuje da je papa Pije XII 1942. godine znao za holokaust

Papa Pije Dvanaesti znao je još 1942. godine detalje o pokušaju nacista u Nemačkoj da istrebe Jevreje u holokaustu, pokazuje pismo nađeno u Arhivi Vatikana u Rimu.

To se kosi sa zvaničnim stavom Svete Stolice da su informacije koje je Vatikan tada imao, bile nejasne i neproverene.

Požutelo pismo koje je danas objavio italijanski list „Korijere dela sera“ je veoma značajno jer ga je otkrio vatikanski arhivar i objavio uz podršku zvničnika Svete Stolice, prenosi Rojters.

Pismo od 14. decembra 1942. je napisao otac Loter Kenih, jezuita koji je bio u antinacističkom otporu u Nemačkoj, a upućeno je papinom ličnom sekretaru u Vatikanu, ocu Robertu Lajberu, takođe Nemcu.

Vatikanski arhivar Đovani Koko je za italijanski list rekao da je važnost pisma „ogromna, jedinstven je slučaj“ jer pokazuje da je Vatikan imao informacije da su radni logori zapravo bili „fabrike smrti“.

U pismu je Kenih poručio Lajberu da su izvori potvrdili da je dnevno 6.000 Poljaka i Jevreja ubijano u „SS pećima“ u logoru Belzec kod grada Rava Ruska koji je tada bio deo Poljske pod nemačkom okupacijom, a sada je u Ukrajini.

„Novost i značaj ovog dokumenta proizilazi iz činjenice da smo sada sigurni da je Katolička crkva u Nemačkoj poslala Piju Dvanaestoom tačne i detaljne vesti o zločinima koji su počinjeni nad Jevrejima“, rekao je Koko za list u tekstu pod naslovom „Pije Dvanaesti je znao“.

Na pitanje novinara da li pismo pokazuje da je papa znao, Koko je potvrdno odgovorio.

„Da, i ne samo od tada“, dodao je.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar