Plavi baloni poleteli u Beogradu na Međunarodni dan autizma

Međunarodni dan autizma – 2. april danas je u centru Beograda obeležen manifestacijom „Prihvatite različitost, svi smo mi isti“.

Na Trgu Republike deca iz Predškolske ustanove „Dečiji dani“ su s roditeljima i vaspitačima pustila plave balone u vazduh u znak podrške osobama s autizmom.

Tu manifestaciju je organizovalo Beogradsko udruženje za pomoć osobama s autizmom, a prisustvovala je ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić koja je kazala da je zadatak društva da osobama sa autizmom omogući da pokažu koliko su posebne, izvrsne i talentovane – saopštio je njen kabinet.

Dan osoba sa autizmom Srbija je i ove godine dočekala bez Registra osoba sa smetnjama i bez zakona o roditelju-staratelju što roditeljima dece i sa autizmom stvara niz problema.

U Srbiji povodom Međunarodnog dana autizma do 7. aprila traje kampanja „Nedelja autizma“ pod sloganom „Zvezda plava, zvezda prava!“.

Sprovodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i u organizaciji Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, Udruženja roditelja dece s autizmom „Deca bez granica“ i Instituta za istraživanje i razvoj dobrih praksi „Well-being International“.

Cilj te kampanje koju su podržale mnoge organizacije i ličnosti iz sveta kulture i sporta je da skrene pažnju na probleme osoba s poremećajem iz spektra autizma i njihove porodice, kako bi se smanjila stigmatizacija i omogućila podrška da ostvare pun potencijal.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.