U trendu

Plenković: Hrvatska uvodi posebno krivično delo teškog ubistva žene

Hrvatska je danas objavila da uvodi nove mere i strože kazne radi suzbijanja nasilja nad ženama, kao i posebno krivično delo teškog ubistva žene.

„Prioritet je strožije kažnjavanje nasilja i osnaživanja prava žrtava“, rekao je premijer Andrej Plenković na predstavljanju mera na sastanku s predstavnicima institucija i udruženja civilnog društva u Zagrebu.

Reč je o izmenama više zakona, a među novinama je, uz kazneno delo femicida, i istražni zatvor za kršenje zaštitnih mera, veće kazne za silovanje i obaveštavanje žrtve o izlasku nasilnika na slobodu.

„Odlučili smo poslati jasnu i nedvosmislenu poruku svim segmentima društva da je ubistvo žene, zato što je žena, neprihvatljivo. Zato uvodimo posebno krivično delo – teško ubistvo ženske osobe, femicid, za koje će biti zaprećena kazna zatvora od najmanje deset godina do dugotrajnog zatvora“, rekao je Plenković.

Izmenama više zakona, među ostalim, Krivičnog zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, Zakona o sudovima i Porodičnog zakona, ukida se zastara krivičnog dela za sva teška krivična dela polnog zlostavljanja i iskorišćavanja deteta, uvodi se pravo žrtve na žalbu protiv rešenja o zaštitnoj meri, a policija dobija ovlašćenje da uhapsi nasilnika kada postoji sumnja da je mera prekršena.

Izmene zakona će do kraja iduće sedmice biti puštene na javnu raspravu da bi mogle da budu usvojene početkom 2024. godine.

Udruženja civilnog društva i ombudsman za ravnopravnost polova pozdravile su najavljene mere, ali i upozorile da je od političke volje do sprovođenja dug put.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar