U trendu

Plenković oštro osudio napad na maloletnike u Vukovaru, očekuje kažnjavanje odgovornih

Premijer Hrvatske Andrej Plenković oštro je danas osudio napad grupe mladića, najverovatnije navijača fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba, na maloletnike u Vukovaru prilkom kojeg su teško povređena trojica dečaka.

„Uhapšen je veći broj osoba osumnjičenih da su napale i teže povredili maloletnike. Za nas je to nedopustivo i za najoštriju osudu“, rekao je Plenković novinarima u Zagrebu.

Premijer i predsednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) je rekao da očekuje da će počinitelji biti kažnjeni rekavši da su to „grozne pojave koje u hrvatskom društvu treba smanjivati na najmanju moguću meru i vaspitavati ljude u atmosferi kulturne komunikacije, tolerantnog i uključivog društva, a ne isključujućeg primitivizma i divljaštva“.

Upitan o saznanjima da je najmanje jedan od napadača u Vukovaru bio u grčkom zatvoru zajedno s više od 100 pripadnika navijačke grupe „Bad Blue Boys“ zbog nereda u Atini u kojima je ubijen grčki navijač, Plenković je odgovorio da se ta informacija proverava i da očekuje da napadači budu kažnjeni bez obzira na to „ko su i šta su“.

Grupa mladića napala je u subotu uveče u Vukovaru maloletnike i teško povredila trojicu dečaka od 14 i 15 godina iz tog grada. Prema poslednjim informacijama, dvojica najteže povređenih dečaka se oporavljaju u bolnici.

Lokalni mediji su preneli da se sumnja da su huligani napali dečake jer su čuli da neko od njih govori ekavicom.

Napad su osudile mnoge stranke i pojedinici, među njima Samostalna demokratska srpska stranka.

Poslanik te stranke Milorad Pupovac je zbog širenja mržnje oštro kritikovao gradsku vlast Vukovara i gradonačelnika Ivana Penavu iz desničarskog Domovinskog pokreta.

On je pozvao političare da ne promovišu ekstremizam i ne koriste ekstremiste za obračun s drugim političkim grupacijama kao kada je SDSS bila sprečena da dođe u Vukovar uoči obeležavanja Dana sećanja na žrtvu Vukovara 1991. On je rekao da je Vukovar grad razlika i različitiosti po izgovoru jezika, etničkoj i verskoj pripadnosti, političkih opredeljenja i navijačkih strasti, i da se ta različitost već godinama pretvara u povode za nasilje.

Poslanik SDSS Boris Milošević rekao je da se u Vukovaru nije dogodila tuča navijača, nego brutalni napad na maloletnike.

„Desetak dece šetalo je gradom, mirno, družeći se, da bi napadači, huligani, čuli nekog od dece da govori ekavicom i to im je bilo dovoljno da krenu da tuku decu, sve odredom“, kazao je Milošević i dodao da su huligani smatrali da mogu napasti fizički slabije, da se mogu osećati sigurno i da im se ništa neće dogoditi.

On je istakao da očekuje jasnu reakciju policije i nalaženje svih napadača, pravilnu kvalifikaciju dela i primereno kažnjavanje da bi se nasilju stalo na kraj.

Porodice pretučene dece najavile su za subotu protest ispred Gradske uprave u Vukovaru. Oni su, kako je prenela Hrvatska radiotevizija, u pozivu na skup istakli da žele grad koji je siguran za sve, da se bezuslovno privedu svi napadači, da se zabrane okupljanja navijačkih grupa u centru grada, da budu češće patrole policije i da se radi na sprečavanju nasilja.

„Kada osoba od 25 i više godina premlati i umlati dete od 15 godina, smemo li da ćutimo? Sme li ceo jedan dan da ćuti gradska vlast i opozicija? Sme li se dogoditi da policija za 48 časova ima uhapšenog samo jednog napadača? Smemo li slobodno da hodamo ovim gradom i da se ne bojimo kako govorimo, za koga navijamo, kako izgledamo?“, piše u pozivu porodica na protrest.

Porodice su pozvale političare da ne dolaze na skup uz isticanje da Vukovarci nisu preživeli rat da bi njihova deca ratovala. Kako je preneo HRT, oni su takođe naveli da je njihovu decu presrela i pretukla grupa huligana koji se skrivaju iza naziva „navijači“ i dodali da svi znaju ko su oni imenom i prezimenom, jer već godinama terorišu grad.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar