Plenković: Rezolucija o Jasenovcu pokazuje duboke podele u crnogorskom društvu

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Dubrovniku da (juče usvojena parlamentarna) rezolucija o Jasenovcu pokazuje duboke podele u crnogorskom društvu.

On je u izjavi novinarima, na marginama Dubrovnik foruma, rekao da je rezolucija koju je usvojila Skupština Crne Gore „odraz namera“ koje nisu dobrosusedske, ni partnerske, prenela je agencija Hina.

Plenković je naglasio da Hrvatska zadržava pravo da reaguje na takvu rezoluciju i ocenio da je ta tema bila prouzrokovana time što je Crna Gora podržala rezoluciju o Srebrenici u UN, pa se oni koji su izglasali rezoluciju o Jasenovcu, sada od nje „pokušavaju oprati“.

Plenković je ranije, u govoru na Dubrovnik forumu, rekao da je vladajuća većina u Podgorici donela rezoluciju o Jasenovcu, a da se „nikad dosad nije bavila tom temom”.

Bivši ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić, koji je takođe u Dubrovniku, rekao je da je rezolucija ponižavajuća za Crnu Goru, ali i za region u celini. On je ocenio da su oni koji su usvojili rezoluciju o Jasenovcu „deo kvislinškog nasleđa u Crnoj Gori, četničkog pokreta i svega ostalog“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.