U trendu

Počela gradnja BIO4 kampusa u Beogradu

U Beogradu su danas počeli radovi na izgradnji BIO4 kampusa, vrednog 450 miliona evra, multidisciplinarnog projekta koji donosi spoj biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta, a planirano je da se u njemu nalaze naučne institucije i fakulteti, čime će Srbija, kako su istakli zvaničnici, postati jedan od najnaprednijih evropskih centara za biotehnologiju.

„Izgradnja BIO4 kampusa je uslov za napredak Srbije. Naša ideja je da budemo među 10 ili 12 najuspešnijih u svetu“, rekao je predsednik Srbije Aleksanadar Vučić na svečanosti u Palati Srbija povodom obeležavanja početka gradnje BIO4 kampusa, kojoj su prisustvovali i predsednica vlade Srbije Ana Brnabić i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

On smatra da će izgradnja BIO4 kampusa omogućiti prednost čitavom regionu i ocenio da ne postoji ništa važnije od ulaganja u obrazovanje i nauku.

Vučić smatra i da će sigurno biti potrebno više od sada predviđenih 450 miliona evra za izgradnju BIO4 kampusa i da će verovatno sa novim troškovima koji se budu pojavili i novim idejama ulaganje dostići 600 miliona evra.

„I kada čujete da kompanije poput japanske ‘Takede’, korejskog ‘SD Biosensora’, švajcarskog ‘Roša’, engleske ‘AstraZeneca’ ili američkog ‘Pfizera’ i sve one koji će da rade sa BIO4 kampusom, onda vam je jasno šta je to što ćemo uspeti da napravimo“, kazao je predsednik Srbije.

„Država ima jasnu viziju, a to je da se okrene nauci novim tehnologijama i obrazovanju. Treba naglastii da je ovo najveće pojedinačno ulaganje u Srbiji, ali i u regionu. Investicija od 450 miliona evra, a vizija je da postanemo centar razvoja na svetskom nivou“, rekla je Begović.

Istakla je i da Srbija, u momentu suočavanja čovečanstva sa globalnim izazovima, ima jasnu viziju, a to je da se okrene nauci, novim tehnologijama i obrazovanju.

„Mi vidimo veliki potencijal u spajanju prirodnih nauka i informacionih tehnologija“, kazala je Begović.

Navela je da je BIO4 kampus i platforma za saradnju „jer sama činjenica da će u njemu biti sedam fakulteta, devet instituta, istraživačko-razvojni centri velikih komapnija, poslovni park za razvoj startap zajednce, sportski centar, multimedijalni muzej, konferencijski centar, govori da možemo postići rezultate“.

Ona je precizirala da se u prvoj fazi gradi 110.000 kavdratnih metara za laboratorije, sa proširenjima većim od 20.000 kvadratnih metara prostora za velike kompanije.

„Cilj je da unapredimo kvalitet života građana, ali i doprinosimo razvoju ekonomije. Kroz razvoj medicine građani će imati bolju dijagnostiku i pristup inovativnim lekovima koji će se razvijati u Srbiji. Biotehnologija i veštačka inteligencija takođe imaju veliki uticaj na razvoj poljoprivrede i poboljšanje kvaliteta hrane, biotehnologija je nauka koja doprinosi zaštiti životne sredine“, rekla je Begović.

Ocenila je i da je BIO4 kampus „način da se ljudi vraćaju u Srbiju, da se spojimo sa dijasporom, da se spreči odlazak ljudi, ali i privlači svet da dođe i radi u Srbiji“.

Pripremni radovi na izgradnji objekata u okviru BIO4 kampusa, koji će se prostirati na oko 30 hektara površine, odvijaju se preko puta Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, a trebalo bi da bi kampus bude završen 2026. godine.

Iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope obezbeđeno je 200 miliona evra za izgradnju, a planirano je da kampus okupi 1.400 profesora, istraživača, 4.000 studenata, više od 1.000 doktora nauka i da u njemu radi 300 laboratorija.

U BIO 4 kampusu biće smešteni Biološki fakultet, Farmaceutski fakultet, Hemijski fakultet, Medicinski fakultet, Poljoprivredni fakultet, Tehničko-metalurški fakultet i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja i Naučno tehnološki park Beograd.

Planirano je i da se u kampusu smesti i devet instituta – za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, multidisciplinarna istraživanja, primenu nuklearne energije, medicinska istraživanja, za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, za veštačku inteligenciju, za hemiju, tehnologiju, „Biosens“ i Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar