U trendu

Počela serijska modernizacija jugoslovenskih borbenih vozila pešadije M-80A

Tehničko-remontni zavod u Čačku počeo je prepravku jugoslovenskih borbenih vozila pešadije (BVP) M-80A na standard M-80AB1 i predviđeno je da u narednih godinu dana u jedinice Vojske Srbije (VS) stignu prve dve čete od ukupno 26 komada, prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Prva tri vozila M-80AB1, u izvornoj SMB šemi, prikazana su nedavno na poligonu u Nikincima. To su predserijski primerci koji su „nastupili“ zajedno sa prototipom, obojenim u standardnu trobojnu maskirnu šemu Kopnene vojske.

Prvobitno je planirano da glavni element modernizacije bude prelazak sa topovskog kalibra od 20 milimetara na kalibar 30 milimetara, ali se to na predserijskim vozilima nije desilo, pa su oni imali Zastavine topove M55, ovaj put u daljinski kontrolisanoj tureli.

Navodno će serijski primerci imati top u NATO kalibru 30×173 milimetara, koji je i dalje u fazi testiranja.

Modernizovani M-80AB1, pored topa, ima i mitraljez 7,62 milimetra, automatski bacač granata od 30 milimetara i dva lansera za protivoklopne sovjetske rakete Maljutka. One su takođe modernizovane u valjevskom Krušiku, pa se na BVP-u sada prikazuju u verzijama 2 (aerosolna glava) i 2T (tandem kumulativna glava).

Ugrađen je sistem za kontrolu vatre sa TV i termalnom kamerom, laserskim daljinomerom i inercijalnim navigacijskim sistemom koji omogućava efikasno dejstvo topom na daljinama do 2.000 metara. Nišandžiji se slika senzora prikazuje na monitoru od osam inča.

Standardna silueta dosadašnjeg BVP M-80A je drastično izmenjena dodavanjem novog sloja zaštite čeono i antikumulativne zaštite bočno, a zvanični podaci ukazuju da AB1 može da izdrži pogodak zrna kalibra 30 milimetara čeono, 14,5 milimetara bočno i 7,62 milimetara sa zadnje i gornje strane.

Povećan je prostor za ukrcano odeljenje, pa sada, poreed tri člana posade, u BVP može da stane devet pešadinaca, umesto dosadašnjih sedam. Umesto dvoje odvojenih vrata, sa leve i desne strane, na istom mestu (pozadi) postavljena je rampa za ukrcavanje i iskrcavanje koja se pokreće hidraulički.

Planira se da se snaga motora poveća sa 235 kW na 272 kW pošto je znatno uvećana borbena masa vozila.

Vojska Srbija u četiri brigade Kopnene vojske ima po formaciji ukupno osam bataljona sa po 40 BVP M-80A i to je osnovno i najbrojnije vozilo pešadijskih jedinica.

Plan je da iz Čačka do trećeg kvartala iduće godine stigne 26 komada BVP modernizovanih na standard AB1.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar