Počeo 19. protest Srbija protiv nasilja, šeta se do Pinka

Protest „Srbija protiv nasilja“ 19. po redu večeras je sa pola sata zakašnjenja počeo ispred zgrade Vlade Srbije.

Okupljeni su ispunili delove ulice Kneza Miloša i Nemanjine, a saobraćaj na toj raskrsnici do Birčaninove je obustavljen, javlja reporter agencije Beta.

Uz transparente i plakate kojima se poziva na ispunjenje zahteva protesta tu je i na kartonskim kutijama nekoliko stilizovanih likova novinara televizije Pink u zatvorskim uniformama.

Na početku protesta moderator novinar Smiljan Banjac je ukazao na niz problema u Srbiji u vezi sa nasiljem uključujući i izveštavanje režimskih tabloida.

Banjac se osvrnuo i na saobraćajne gužve u Beogradu i naglasio da je i to primer da se „glavni grad raspada“, te da su uz parlamentarne potrebni i vanredni beogradski izbori.

Kazao je i da TV Pink nije promenila uređivačku politiku i da i dalje „širi mržnju i nasilje „.

Okupljenima na protestu obratio se i postiplomac Mašinskog fakulteta Aleksa Savić, koji je pitao okupljene kako se osećaju kad se pitaju da li im deca trpe nasilje, te podsetio da ovaj režim „decu neistomišljenika izbacuje iz vrtića“.

Rekao je da je za vreme ovog režima povećan broj lažnih diploma i doktorata, pa su se studenti pitali čemu znanje, kad najvažnije funkcije države obavljaju „neznaice sa kupljenim diplomama“.

„Njihov sistem savršeno funkcioniše. Koliko god mi mislili da predsedniku nije dobro kada govori, u tom njegovom ludilu postoji savršen sistem koji uništava sve što je dobro, što bi nekad moglo biti dobro, dok našu imovinu trpa u džepove tog sistema“, rekao je Savić i dodao da je taj sistem uništio prosvetu i budućnost Srbije.

Savić je pozvao svoju generaciju da podigne glas protiv režima.

Okupljeni građani otići će večeras do zgrade TV Pink kako bi još jednom izrazili neslaganje sa njihovim programom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.