U trendu

Počeo protest prosvetnih sindikata u Beogradu, blokiran saobraćaj kod Skupštine Srbije

Ispred zgrade Skupštine Srbije u Beogradu, učesnici protesta „Uvažen nastavnik, dostojanstvena Srbija“, na koji su pozvala četiri prosvetna sindikata zbog položaja zaposlenih u obrazovnom sistemu, blokirali su saobraćaj.

Na platou ispred Skupštine Srbije okupilo se nekoliko stotina ljudi, a građani još uvek pristižu.

Okupljeni nose transparente kojima se ukazuje na položaj zaposlenih u obrazovnom sistemu, poput „Za dostojanstvo profesije“, „Plate inflaciju ne prate“ i „Ni pravde ni para“, duvaju u pištaljke i nose zastave sindikata.

Saobraćajna policija je zaustavila saobraćaj.

Protest su organizovali Sindikat obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije. Najavili su da će nakon okupljanja poći u šetnju ulicama Kneza Miloša i Nemanjinom do Vlade Srbije, gde će predati svoje zahteve.

Glavni zahtevi prosvetara su izjednačavanje plata sa republičkim prosekom, uvećanje dodatka za odeljensko starešinstvo i smanjenje pedagoške administracije, a ukoliko se zahtevi ne ispune do 9. oktobra najavili su štrajk u vidu skraćenih časova na 30 minuta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar