U trendu

Počeo zajednički sastanak Vučića i Kurtija sa evropskim posrednicima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastali su se danas u Briselu, u okviru nove runde dijaloga uz posredstvo EU.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak prethodno su odvojeno razgovarali sa Vučićem i Kurtijem.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) najavila je da će u fokusu današnje runde pregovora biti primena Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, o čemu su Vučić i Kurti postigli saglasnost u Ohridu 18. marta, kao i aktuelna pitanja.

Jedno od glavnih pitanja trebalo bi da bude put do izbora legitimnih gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom, navodi RTS.

Vučić i Kurti su se danas prvi put sastali od početka najnovije krize na severu Kosova krajem maja.

Oni su se prethodni put sastali u Briselu 2. maja, devet dana posle vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova koje su Srbi bojkotovali. Tokom te runde briselskog dijaloga usvojena je Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen je prvi nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

Nekoliko nedelja kasnije, 26. maja, počela je najnovija eskalacija na severu Kosova, kada su novi gradonačelnici opština sa srpskom većinom, etnički Albanci izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, ušli u zgrade lokalnih samouprava u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, uz pomoć kosovskih specijalaca.

Vučić i Kurti su bili u Briselu i 22. juna, u jeku jedne od brojnih kriza na severu Kosova, ali je ta runda dijaloga bila neuspešna, budući da se lideri nisu sastali, već su samo odvojeno razgovarali sa Borelom i Lajčakom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar