U trendu

Podgoričkom biznismenu zadržavanje od 72 sata

Podgoričkom biznismenu Aleksandru Mijajloviću, koji se dovodio u vezu sa suvlasništvom u jednoj od najmoćnijih kompanija u Crnoj Gori „Bemax“, danas je određeno zadržavanje od 72 sata, nakon što je uhapšen u jučerašnjoj akciji Specijalnog tužilaštva pod sumnjom za kriminalno udruživanje.

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) crnogorska policija je juče i jutros uhapsila 11 osoba zbog sumnje da su stvorili kriminalnu grupu povezanu sa švercom cigareta.

Među njima je pet policajaca i šest biznismena. Njima se, kako je saopštio portparol SDT-a tužilac Vukas Radonjić, na teret stavlja krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo krijumčarenje.

Mijajlović je na saslušanju negirao je u potpunosti izvršenje krivičnog dela, saopštio je njegov advokat Zoran Piperović nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

Postupak je, kako je istakao Piperović, proglašen tajnim.

Mijajlovića je bivši premijer Dritan Abazović označio kao jednog od neformalnih suvlasnika građevinske firme Bemax, iako njegovog imena zvanično nema u firmi. Formalno Mijajlović je na različitim funkcijama u tri firme čiji osnivač je Bemax.

Ta firma, jedna od najvećih u Crnoj Gori, bila je glavni podizvođač radova na izgradnji autoputa Bar -Boljare.

Bliska je bivšim vlastima Demokratske partije socijalista na čijem čelu je do skoro bio Milo Đukanović. Od oktobra 2022. godine u vlasništvu je Ivana Ubovića koji je tada kupio za 750.000 eura kupio od Veselina Kovačevića, dotadašnjeg formalnog vlasnika. Vrijednost firme je krajem 2021. procijenjena na 142 miliona eura.

Ivan je sin Ranka Ubovića, koga je bivši premijer Dritan Abazović uz bivšeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića optužio za niz kriminalnih djela.

Abazović je Ubovića i Lazovića krajem 2022. između ostalog optužio za šverc kokaina i cigareta preko kompanije Bemax, kao i da su pripremali njegovu likvidaciju. On tvrdi da oni pripadaju klanu Grand i da se nalaze na vrhu kriminalne piramide.

Zbog tih optužbi, Ubović i Lazović, podnijeli su protiv Abazovića tužbu za klevetu. Tim povodom pred ulcinjskim sudom već je održano nekoliko ročišta. Oni traže po 21.000 eura naknade zbog povrede prava ličnosti.

Akciju hapšenja je sprovelo Specijalno policijsko odjeljenje, pri SDT-u, na čelu sa Predragom Šukovićem kojeg je nedavno na Oboru za bezbednost ministar pravde Andrej Milović optužio za saradnju sa budvanskim kriminalnim klanom. Šuković važi za osobu od povjerenja bivšeg premijera Abazovića. Za sada uživa poverenje i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

Vijesti su objavile pozivajući se na, kako navode zvanični dokument Uprave prihoda i carina iz avgusta 2022. godine, da je Aleksandar Mijajlović bio je na čelu švercerske šeme cigareta.

U švercerskoj šemi koju je Uprava carina dostavila vladi 25. avgusta 2022. godine, navodi se da su Ubović i Mijajlović na čelu klana Grand, odnosno piramide, koja je krijumčarila više brendova cigareta: „Merlin“, „Trokadrero“, „FM“, „King“ i „Mančester“.

Prema tom dokumentu, jedan krak šverca potom je vodio ka firmi „Playmaker“ nedavno uhapšenog Đorđija Đoka Pavićevića, takođe pod optužbama za šverc cigareta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar