U trendu

Pokret Evropa sad: Vlada Crne Gore dogovorena bez bivšeg Demokratskog fronta

Pokret Evropa sad (PES) saopštio je da su dogovorili formiranje nove vlade bez koalicije Za budućnost Crne Gore, koju čine bivše članice prosrpskog Demokratskog fronta (DF) kojima je, kako je saopšteno, njihova ponuda bila neprihvatljiva.

Mandatar Milojko Spajić, lider Pokreta Evropa sad, pokušava da sastavi novu crnogorsku vladu, nakon što mu je predsednik države i partijski kolega Jakov Milatović dao mandat 10. avgusta.

Formiranje Vlade, međutim, ne ide lako i još nije izvesno kada bi mogla da bude formirana i kako će izgledati.

Izvesno je da u njoj neće biti Demokratske partije socijalista i Građanskog pokreta URA premijera u odlasku Dritana Abazovića, a prema poslednjim informacijama ni koalicije Za budućnost Crne Gore.

Iz koalicije Za budućnost Crne Gore međutim su saopštili da od Spajića nisu dobili zvaničnu i konkretnu ponudu.

U PES-u tvrde da je koaliciji Za budućnost Crne Gore bilo ponuđeno tri ministarstva, mesto potpredsednika Vlade i Skupštine, te 40 odsto mesta po dubini, ali da im je to bilo bilo malo.

Naveli su da još čekaju odgovor o Ujedinjenje Crne Gore koja je na njihovoj listi i od Socijalističke narodne partije, te da se nadaju da će oni prihvatiti učešće u Vladi.

Iz koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) su međutim saopštili da je mandatar Spajić sve vreme vodio lažne pregovore s koalicijom ZBCG, a posebno onda kada su razgovori nastavljeni bilateralno, na nivou mandatar i koalicija ZBCG.

Pokret Evropa Sad je osvojio najviše mandata na junskim izborima, 24 od 81 poslaničkog mesta, a koalicija Zajedno, koju predvodi Demokratska partija socijalista, 21 mandat.

Koalicija Za budućnost Crne Gore, koju čine bivše članice Demokratskog fronta, Nova srpska demokratija Andrije Mandića i Demokratska narodna partija Milana Kneževića, ima 13 poslanika, Demokratska Crna Gora Alekse Bečića sedam, a Građanski pokret URA Dritana Abazovića četiri.

Bošnjačka stranka ima šest mandata, Socijalistička narodna partija dva, dok su albanske nacionalne stranke i Hrvatska građanska inicijativa osvojile ukupno četiri mandata.

Mandatar se suočava sa brojnim izazovima, od apetita stranaka sa kojima pregovora do pokušaja uticaja srpskog predsednika Aleksandra Vučića te jasnog upozorenja ambasada SAD i EU da koaliciju Za budućnost Crne Gore ne vide kao svoje partnere.

Manjinske stranke su saopštile da prihvataju učešće u novoj vladi te da su za njih principi na kojima će počivati prihvatljivi.

Demokrate su ranije saopštile da je za njih prihvatljiva ponuda Spajića i uglavnom se tokom drže po strani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar