U trendu

Policija pretresla dom predsednice Perua, ona smatra da je to bilo arbitrarno i nepravedno

Predsednica Perua Dina Boluarte nazvala je današnje pretresanje njenog doma „arbitrarnim i  nepravednim“ i osudila „uznemiravanje tužilaštva“ povodom istrage o ilegalnom bogaćenju koja se odnosi na luksuzne satove za koje se sumnja da nije prijavila kao svoju imovinu.

„Jutrošnja mera je arbitrarna, nesrazmerna i nepravedna“, rekla je predsednica Boluarte u obraćanju naciji.

Dom predsednice Boluarte pretresen je sinoć u okviru istrage o nezakonitom bogaćenju, jer je osumnjičena da nije prijavila kolekciju luksuznih satova.

Prema policijskom dokumentu, u čiji je uvid imala agencija Frans pres, mobilisano je oko 40 policajaca i sudija za prekršaj „u cilju pretresa kuće i zaplene satova marke Roleks“.

Policajci su upali u njen dom nešto posle ponoći.

Slike koje je emitovala lokalna televizija pokazale su kako istražitelji okružuju dom predsednice u predgrađu Lime, ​​dok je policija blokirala saobraćaj.

Policijska intervencija se dogodila na zahtev javnog tužioca.

U slučaju krivičnog gonjenja, peruanska predsednica ne može, prema Ustavu, biti izvedena na suđenje pre jula 2026. godine, kada joj prestaje mandat. 

Skandal sa Roleks satovima izbio je pošto su lokalni mediji polovinom marta preneli seriju fotografija na kojima se vidi kako Dina Boluarte nosi razne modele luksuznih satova, dok je bila članica vlade 2021. i 2022. godine.

Ona je potom rekla da poseduje samo jedan sat, koji je kupila od sopstvenog novca.

Predsednica, koja ima 61 godinu, već je predmet istrage za „genocid, teško ubistvo i teške povrede“ posle smrti više od 50 ljudi tokom dva meseca društvenih nemira koji su pratili njen dolazak na čelo države.

Dina Boluarte je postala predsednica posle smene i hapšenja levičarskog šefa države Pedra Kastilja (Castillo), čija je bila potpredsednica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.