U trendu

Pomoć s Kipra čeka da se popravi plutajući kej kod Gaze

Kipar je danas objavio da humanitarna pomoć namenjena Pojasu Gaze čeka kod obale te palestinske teritorije da se popravi montažni plutajući kej kojeg su postavili vojni inženjerci SAD, a pokidali ga visoki talasi tokom bure u utorak. 

Izgradnju keja je u martu najavio predsednik SAD Džozef Bajden jer je Izrael zbog svojih vojnih potreba sprečio isporuku pomoći kopnom.

Pošto brodovi zbog plitkog mora ne mogu prići peščanoj obali Pojasa Gaze, montiran je plutajući kej od usidrenog niza povezanih pontona da bi se teret s brodova istovarivao na njih, pa tovario u teške, 30-tonske kamione – po 150 dnevno, koji do keja stižu takođe plutajućom rampom koju čine usidreni pontoni. Teret – humanitarna pomoć je tako stizala do Gaze tek dve nedelje, a onda je sve stalo zbog nevremena.

Portparol kiparske vlade rekao je da ni jedna pošiljka pomoći nije danas poslata, a da jedna tura koja je krenula pre dva dana, čeka popravku keja da bi se mogla istovariti – piše AFP.

On je rekao da su SAD obavestile Kipar da bi kej mogao da ponovo prima brodove sredinom iduće nedelje.

Američka vojska je saopštila da je 1.005 tona pomoći bilo iskrcano 25. maja, od kojih je 903 tone za skladište UN.

Plutajući kej čija je montaža koštala 320 miliona dolara, ne može da bude zamena za slanje pomoći kopnenim putem, upozorile su UN i humanitarne organizacije. 

Prema UN gotovo celokupno stanovništvo Gaze od 2,4 miliona ljudi raseljeno je u borbama i bombardovanjima i u nestašici je hrane, lekova i drugog.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.