U trendu

Pomoćnik sekretara NATO za operacije poziva na deeskalaciju i poštovanje sporazuma

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za operacije Tomas Gofus pozvao je danas Kosovo i Srbiju da preduzmu korake za deeskalaciju situacije na severu Kosova.

„Ovde sam da potvrdim cilj NATO-a za mir i stabilnost. Nismo videli napredak Prištine i Beograda u deeskalaciji i to je ugrozilo živote građana. U nedavnim događajima (na severu Kosova), imamo najveći broj povređenih vojnika KFOR-a od 1999. godine. To je nedopustivo. Hitno je da Priština i Beograd preduzmu konkretne korake za deeskalaciju, za dijalog i poštovanje sporazuma“, rekao je Gofus na konferenciji za novinare u sedištu Kfor-a.

Kazao je da je obišao vojnike Kfora na severu, a rekao je da su vojnici spremni da intervenišu ako dođe do eskalacije situacije.

„Pozivamo dve strane da poštuju Briselski sporazum i aneks za implementaciju iz Ohrida. Niko ne bi trebalo da pokušava novi sukob u Evropi“, poručio je Gofus.

On se tokom dana susreo sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtiem.

U saopštenju vlade Kosova o sastanku Kurti Gofus se ističe da je Kurti izjavio da je zabrinjavajući nedostatak jasnoće Kfora u vezi sa kidnapovanjem kosovskih policajaca od strane Srbije.

Kurti je na ovom sastanku dodao da je Kosovo posvećeno punoj saradnji sa KFOR-om i NATO-om.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar