U trendu

Popović: Izmena zakona po preporuci GRECO, ne legalizuje se korupcija

Ministarka pravde Maja Popović odbacila je danas navode poslanice Stranke slobode i pravde (SSP) Marinike Tepić da se izmenama Zakona o sprečavanju korupcije zapravo „legalizuje korupcija“, i dodala da se te izmene i dopune vrše u skladu sa preporukama Grupe država Saveta Evrope protiv korupcije (GRECO).

Popović je u saopštenju navela da se te izmene vrše i u skladu sa komentarima organizacije Transparentnost Srbija, koji su dati tokom konsultacija o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu.

Komentarišući izjavu Tepić da niko nije primetio da javna rasprava o tom zakonu traje već 12 dana i da je najava te rasprave „zabašurena samo na internet sajtu Ministarstva pravde“, ministarka je navela da je taj proces „potpuno transparentan“.

Prema njenim rečima, u skladu sa zaključkom Vlade, koji je donet na osnovu Poslovnika Vlade, svi podaci o sprovođenju javne rasprave dostupni su na sajtu Ministarstva pravde i portalu E-konsultacije, gde se sa sadržajem zakona mogu upoznati svi zainteresovani.

„Ističemo i da javna rasprava nema za cilj ‘legalizaciju korupcije’ kako se navodi, već predstvalja poziv svim zainteresovanim stranama da daju konkretne komentare, predloge i sugestije koji mogu biti od značaja za unapređenje Nacrta zakona“, kazala je Popović.

Ministarka je kao „potpuno netačne“ odbacila navode Marinike Tepić da se, ukoliko ostanu trenutne formulacije u zakonu, otvara mogućnost da „hiljade javnih funkcionera, v.d. direktora, budu zaštićeni i za lopovluk abolirani“.

Popović je navela da se izmenama i dopunama tog zakona proširuje i potpuno jasno propisuje krug javnih funkcionera, odnosno da će javni funkcioner biti i svaki državni službenik na položaju, zamenik direktora Agencije za sprečavanje korupcije, šef kabineta predsednika Vlade, šef kabineta potpredsednika Vlade, savetnik predsednika Vlade, savetnik potpredsednika Vlade i posebni savetnik ministra.

„Pored toga potpuno se netačno i zlonamerno navodi da će zakonom biti zaštićeni i abolirani za lopovluk direktori i v.d. direktora javnih preduzeća“, navela je ministarka.

Dodala je da niko neće biti zaštićen i aboliran, jer je zakonom predviđeno ko se sve smatra javnim funkcionerom, navodeći da će se na sve direktore i v.d. direktore javnih preduzeća, kao i ostale javne funkcionere, primenjivati odredbe tog zakona o dužnosti prijave imovine i prihoda Agenciji za sprečavanje korupcije, sprečavanja sukoba interesa, traženja mišljenja o kumulaciji javnih funkcija i drugo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)