U trendu

Portparol kineske vojske: Izdaci za odbranu razumni i transparentni

Portparol kineske vojske Vu Ćijan izjavio je da Kina teži mirnom ponovnom ujedinjenju ali da nikada neće ostaviti nikakav prostor za separatističke aktivnosti koje traže „nezavisnost Tajvana“.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG) Vu je to rekao u subotu, odgovarajući na pitanja medija tokom tekuće druge sednice 14. Svekineskog narodnog kongresa, nacionalnog zakonodavnog tela zemlje.

Vu Ćijan, portparol delegacije Narodne oslobodilačke vojske i Narodne oružane policije, odgovarao je na pitanja o razmatranjima poslanika iz vojske, kineskom budžetu za odbranu i prodaji američkog oružja kineskom Tajvanu.

Tokom diskusija na sednici Svekineskog narodnog kongresa, poslanici iz vojne delegacije rekli su da treba uložiti napore da se pojača efektivno snabdevanje naprednim borbenim sposobnostima i bolja modernizacija nacionalne odbrane i oružanih snaga na osnovu kombinovane nacionalne snage Kine, rekao je Vu.

Odgovarajući na pitanje o budžetu za odbranu, Vu je rekao da su izdaci Kine za odbranu transparentni i razumni.

Ove godine Kina planira da potroši oko 1,7 hiljada milijardi juana (oko 234,5 milijardi američkih dolara) na nacionalnu odbranu, što je za 7,2 odsto više u odnosu na realnu potrošnju iz 2023. godine, navodi se u izveštaju o budžetu koji je podnet sednici na razmatranje.

Odgovarajući na pitanje o nedavnoj prodaji američkog oružja kineskom tajvanskom regionu, Vu je rekao da je Kina spremna da radi sa najvećom iskrenošću i da učini sve što može da teži mirnom ponovnom ujedinjenju.

„Ali nikada nećemo ostaviti nikakav prostor za separatističke aktivnosti koje traže ‘nezavisnost Tajvana'“, dodao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar