Poskupljenje cigareta i novi zakon doprineće smanjenju pušenja

Najavljeno poskupljenje cigareta u Srbiji, kao i donošenja Zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru mogu imati veliki uticaj na smanjenje korišćenja duvanskih proizvoda među mladima u Srbiji, saopšteno je danas na radnom doručku koji je organizovao ambasador Australije Danijel Emeri sa ključnim akterima u domenu prevencije pušenja.

Podaci su pokazali da većina pušača svoju prvu cigaretu popuši pre 18. godine života, a među mladima koji su ikada probali da puše, svaki peti učenik u Srbiji je to učinio pre 13. godine života, pokazuju nalazi Evropskog školskog istraživanja o upotrebi psihoaktivnih supstanci među učenicima.

Predstavnica Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Katarina Boričić naglasila je da je konzumiranje duvanskih i nikotinskih proizvoda najznačajniji faktor rizika koji se dovodi u vezu sa mnogim oboljenjima.

„Jačanje zdravstvene, digitalne i medijske pismenosti mladih u našoj zemlji ima utemeljene pozitivne efekte, jer je prevencija koja se sprovodi sa mladim ljudima, posebno od ranog perioda, efikasna i naučno opravdana“, rekla je Boričić, a u saopštenju prenela organizacija Propulsion koja u sardnji sa ambasadom Australije sprovodi akciju „Mission Oxygen“ čiji je cilj jačanje zdravstvene, digitalne i medijske pismenosti mladih u našoj zemlji.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Fabio Skano dodao je da je duvan vodeći uzrok mnogih nezaraznih bolesti, odgovoran za oko 18.000 smrti svake godine u Srbiji i da Svetska zdravstvena organizacija u Srbiji podržava borbu protiv upotrebe duvana i duvanskih proizvoda, kroz zajednički angažman na javnom prihvatanju novog Zakona i postizanju 100 odsto zatvorenog okruženja bez duvana.

Zamenik australijskog ambasadora Fil Anderson predstavio je najnoviju australijsku Nacionalnu strategiju za borbu protiv pušenja 2023-2030.

„Australijska Vlada preduzima snažne korake da smanji pušenje i iskoreni vejping – posebno među mladim Australijancima – kroz snažnije zakonodavstva, sprovođenje zakona, obrazovanje i podršku. Značajna finansijska sredstva ulažu se u informativnu kampanju za javno zdravlje kako bi se veći broj Australijanaca podstakao da odustane i prestane da puši“, rekao je Anderson.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.