U trendu

Poslanica EP iz Letonije osumnjičena za špijuniranje u korist Rusije

Letonska državna služba bezbednosti pokrenula je krivični postupak protiv Tatjane Ždanoke (73) poslanice Evropskog parlamenta (EP), državljanke Letonije, osumnjičene za saradnju sa ruskim obaveštajnim i bezbednosnim službama, preneli su danas letonski mediji.

Ti mediji su javili da je bezbednosna služba, poznata pod skraćenicom VDD, istraživala aktivnosti Ždanoke i njene navodne veze sa Rusijom u proteklih nekoliko nedelja otkako su u januaru objavljeni izveštaji na ruskim, nordijskim i baltičkim medijskim sajtovima, da je agent ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) od 2004. godine.

Kako prenosi novinska agencija Leta, VDD je odlučila da pokrene krivični postupak protiv Ždanoke 22. februara. Ždanoka je odbacila sve optužbe.

EP je saopštio krajem januara da je otvorio istragu povodom medijskih izveštaja da Ždanoka već nekoliko godina radi kao ruski agent. Saopšteno je da te optužbe shvata veoma ozbiljno.

Posle zajedničke istrage, nezavisni ruski sajt za istraživačko novinarstvo „Insajder“ (Insider), letonski sajt „Re:Baltica“, novinski portal „Delfi Estonia“ i švedski list Ekspresen (Expressen) preneli su 29. januara niz procurelih mejlova koji pokazuju vezu Ždanoke sa njenim kontaktom.

Ekspresen je preneo da Ždanoka širi propagandu o navodnim kršenjima prava Rusa koji žive u baltičkim zemljama i da se, između ostalog, zalaže za politiku Kremlja. Ona je takođe odbila da osudi rusku invaziju na Ukrajini.

Letonija, baltička nacija od 1,9 miliona ljudi, i susedna Estonija, su dom velike etničke ruske manjine, koja čini oko 25 odsto stanovništva.

Tokom proteklih nekoliko godina, Moskva je redovno optuživala Letoniju i Estoniju da diskriminišu stanovništvo koje govori ruski.

U biografiji Ždanoke, koja je na sajtu EP, navodi se da je ona od 2007. predsednica nevladine organizacije „Alijanse ljudi sa ruskog govornog područja u EU“ (EU Russian-Speakers’ Alliance).

Prvi put je izabrana u EP 2004. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar