U trendu

Poslanik Bundestaga o poseti Zedera Srbiji: Nadam se da je pitao Vučića o izbornoj krađi i Banjskoj

Poslanik vladajućih liberala u nemačkom Bundestagu Tomas Haker (Thomas Hacker) kritikovao je današnju posetu premijera Bavarske Markusa Zedera Beogradu, ukazujući da je predsednika Srbije Aleksandra Vučića trebalo da pita o izbornoj krađi u Beogradu, bezbednosti novinara i oružanom napadu u Banjskoj.

Haker, izvestilac poslaničke grupe Stranke slobodnih demokrata (FDP) za Zapadni Balkan, napisao je na Iksu da će Zederovo isticanje da mu je Vučić uručio Orden Republike Srbije na lenti „naići na veliko nerazumevanje među demokratskim i proevropskim partnerima Nemačke u Srbiji i regionu“.

„Nadam se da je (Vučiću) postavio prava pitanja: o izbornoj krađi u Beogradu, o izostanku zaštite novinara i o onima koji stoje iza napada u Banjskoj (na severu Kosova 24. septembra). Srbija odavno više nije stub stabilnosti u regionu“, naveo je Haker.

Zeder je predsednik Hrišćansko-socijalne unije (CSU), stranke koja je dugogodišnji koalicioni partner sada opozicione Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Zederova stranka deluje jedino u Bavarskoj.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa Vučićem, Zeder je rekao da želi produbljenje saradnje Bavarske i Srbije i najavio otvaranje predstavništva te nemačke pokrajine u Beogradu.

Zeder je kazao da se zalaže da Srbija postane članica Evropske unije i da bi bila „velika šteta“ i za Evropu i za Srbiju kada ona ne bi ostala na evropskom putu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar