U trendu

Posle izbora u Hrvatskoj: ‘Možemo’ pozvalo stranke da se ujedine protiv HDZ

Premijerska kandidatkinja zeleno-leve stranke „Možemo“, Sandra Benčić izjavila je noćas da je cilj te stranke posle parlamentarnih izbora održanih u Hrvatskoj u sredu, rušenje s vlasti Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i ocenila da je i dalje moguć dogovor opozicije o vladi bez HDZ.

„Ne smemo da zaboravimo da je cilj broj jedan rušenje HDZ s vlasti. Taj cilj je još ostvariv, dostižan“ – rekla je Benčić.

Dodala je da je i dalje moguć scenario da se HDZ sruši s vlasti, a da desnica ne uđe u vladu.

„Pozivam sve političke aktere – od levice do desnice, koje su se zaklanjali ove četiri godine da je glavni cilj uništiti koruptivnu hobotnicu i da nikad neće s HDZ, da barem u jednoj stvari budu kao mi: da budu dosledni i da poštuju građane ove zemlje i da kažu ‘Ne’ HDZ-u“ – rekla je Benčić.

Ona je dodala da je na stolu opcija da Socijaldemokratska partija čiji je premijerski kandidat predsednik Hrvatske Zoran Milanović dogovori manjinsku vladu koju će sve ostale stranke da podrže u parlamentu.

Podaci Državne izborne komisije posle prebrojanih glasova sa oko 80 odsto biračkih mesta, pokazuju da HDZ osvaja 62 mandata, a SDP 42. Za formiranje vlade potrebna je podrška najmanje 76 od ukupno 151 poslanika u Saboru. Na izbore je izašlo 60,15 odsto birača.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.