U trendu

Posle izbora u Togou vladajuća porodica verovatno ostaje još dugo na vlasti

Prema preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora u Togou vladajuća Unija za Republiku (UNIR) je ponovo osvojila najveći broj glasova, gotvo sve, a opozicija tvrdi da su izbori bili neregularni i sprovedeni samo s ciljem da se produži mandat predsednika Fora Gnasingbea.

Analitičari smatraju a izbori nisu ispunili osnovne demokratske standarde, a uz to je u nekim mestima, kao što je glavni grad Lome, izlaznost bila jedva 33 odsto, dok je u uporištima vladajuće stranke odziv glasača bio čak 97 odsto.

Tom zapadnoafričkom zemljom ista porodica vlada već 57 godina – najpre Eiadema Gnasingbe, a zatim njegov sin. Mlađi Gnasingbe je preuzeo dužnost nakon izbora koje je opozicija opisala kao lažirane.

Izbori održani ove nedelje su bili test podrške za predloženi novi ustav koji bi ukinuo predsedničke izbore i dao parlamentu ovlašćenje da bira predsednika. To treba da obavi vladajuća stranka UNIR koja je na izborima osvojila čak 108 od ukupno 113 mesta u Parlamentu.

Odredbe budućeg ustava predviđaju predsednički mandat od četiri godine sa ograničenjem na dva mandata. Čini se da će Gnasingbe koji je na vlasti od 2005. godine, biti ponovo izabran 2025. godine u novom parlamentu kada mu istekne sadašnji mandat i da bi mogao da po novom ustavu ostane na vlasti do 2033. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.