U trendu

Poverenica sa predsednikom SANU o zastupljenosti žena u članstvu akademije

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković razgovarala je danas sa predsednikom Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Zoranom Kneževićem o neophodnosti veće zastupljenosti žena u članstvu Akademije i preporuci mera za unapređenje ravnopravnosti.

Predsednik SANU je – saopštio je kabinet Poverenice – iskazao puno razumevanje za to pitanje, navodeći da je u razgovorima vođenim unutar Akademije naglašena potreba ostvarivanja pravednije ravnoteže u članstvu u pogledu roda kroz izbor većeg broja žena.

Knežević je rekao da je izmenama i dopunama Statuta SANU iz oktobra 2023. godine uveden novi član u kojem se navodi da su prilikom izbora novih dopisnih članova SANU, odeljenja SANU dužna da povedu računa o rodnoj ravnopravnosti.

Poverenica je piše u saopštenju – zahvalila predsedniku SANU i istakla važnost poštovanja i unapređenja ljudskih prava navodeći da dostizanje ravnopravnosti „nije ni malo lak, niti jednostavan posao i zahteva uključenost svih aktera u društvu“.

Rekla je da sprovođenje aktivnosti, brzina reagovanja i mere koje su do sada preduzete za ostvarivanje rodne ravnoprosti, „ohrabruju i pokazuju da je SANU, kao izuzetno važna institucija, iskren partner u izgradnji društva u kojem se poštuju ravnopravnost i tolerancija“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.