U trendu

Poverenica: Trećina svih pritužbi je zbog diskriiminacije na radu

U Srbiji u proseku godišnje oko jedne trećine svih pritužbi upućenih Povereniku za zaštitu ravnopravnosti odnosi se na diskriminaciju u oblasti rada i zapošljavanja – saopštila je danas ta služba povodom Međunarodnog praznika rada, 1. maja.

Poverenica Brankica Janković je istakla da je „pravo na rad jedno od najznačajnijih ljudskih prava“ i „jedan od preduslova za smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti“.

„Zato se moraju štititi prava radnika, unapređivati uslovi, bezbednost i zdravlje na radu, kao i materijalni položaj zaposlenih“ – piše u njenom saopštenju.

Navela je da se u proseku godišnje oko jedne trećine svih pritužbi upućenih Povereniku odnosi na diskriminaciju u oblasti rada i zapošljavanja, „najčešće po osnovu pola, invaliditeta, zdravstvenog stanja i starosnog doba“.

To su nemogućnost napredovanja ili dobijanja otkaza zbog godina starosti, raspoređivanja na niža i manje plaćena radna mesta po povratku sa porodiljskog ili odsustva sa rada radi nege deteta, diskriminacija na osnovu članstva u političkim, sindikalnim i drugim organizacijama.

Janković je ukazala da naročito zabrinjavaju česti primeri nebezbednih i nehumanih uslova za rad koji su, kako je navela, rezultirali brojnim smrtnim ishodima ili teškim povredama na radu prošle godine, o čemu izveštava Inspektorat za rad.

Pozdravila je mere kojima se podstiče zapošljavanje društvenih grupa čiji je pristup tržištu rada otežan i češće su diskriminisane – žena, osoba sa invaliditetom, nacionalnih manjina i drugih.

„Vreme će pokazati da budućnost pripada poslodavcima koji se vode principom nediskriminacije, poštuju prava zaposlenih“ – istakla je Janković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.