U trendu

Prednost Rusije nad Ukrajinom u municiji uskoro 10:1, kaže jedan od glavnih generala SAD

Glavnokomandujući američkih snaga u Evropi, general Kristofer Kavoli, rekao je danas pred Kongresom SAD da će Rusija za samo nekoliko nedelja steći prednost nad Ukrajinom od 10:1 u raspoloživoj municiji ukoliko to najviše zakonodavno telo SAD ne nađe način da uskoro odobri slanje municije i oružja Kijevu.

Gornji dom Kongresa, Senat, u kojem većinu imaju demokrate usvojio je, uz podršku mnogih republikanaca, paket pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara, ali to pitanje ne dolazi na red u Predstavničkom domu, gde je veoma tanka republikanska većina pod uticajem krajnje desničarskog konzervativnog krila stranke, suprostavljena svakom slanju pomoći Kijevu.

Pred Kongresom koji ulazi u ključne sedmice odlučivanja o tom pitanju, danas su svedočili Kavali kao šef američke Evropske komande i Selest Valander, državni podsekretar za odbranu i međunarodna bezbednosna pitanja.

Nema garancija da će se finansiranje ukrajinske odbrane poboljšati na vreme, a zbog odlaganja u Predstavničkom domu, Ukrajina je ograničila sledovanja municije svojim snagama.

„Sada ih Rusija nadmašuje u municiji sa 5:1. Dakle, Rusija ispaljuje pet puta više granata nego što Ukrajina ima da im uzvrati. To će se pretvoriti u 10:1 tokom nekoliko nedelja. Ne govorimo o mesecima. I ne govorimo hipotetički“, rekao je Kavoli.

Republikanski predsednik Predstavnikog doma Majk Džonson nastoji da nađe put da se zakon o finansiranju ukrajinske odbrane iznese na glasanje, ali mu se suprostavljaju poslanici njegove stranke koji tvrde da su domaće potrebe na prvom mestu, uključujući bezbednost granice SAD s Meksikom.

Dodatnu glavobolju za Džonsona predstavlja krajnje desničarskaa republikanska poslanica iz Džordžije, Merdžori Tejlor Grin, koja je pokrenula postupak njegovog opoziva upravo zbog pitanja finansiranja Ukrajine.

Izmenama Poslovnika koje je iznudilo krajnje desničarsko krilo republikanaca, dovoljna je inicijativa samo jednog poslanika da se pokrene postupak opoziva predsednika Predstavničkog doma. Primena tog pravila dovela je do toga da Džonsonov prethodnik, Kevin Makarti, bude zimus skinut s funkcije usred mandata, što se nikada  nije desilo u istoriji SAD.

Dok Ukrajina štedi municiju, Rusija je povećala njenu proizvodnju.

„Najveći ubica na bojnom polju je artiljerija“ – rekao je general Kavoli i dodao: „U većini ratova, a u ovom definitivno“ i poentirao: „Ako Ukrajina ostane bez artiljerijske municije, to će biti jer smo mi prestali da je snabdevamo, a mi joj isporučujemo lavovski deo“.

Zbog povećane ruske proizvodnje, Moskva je u stanju da izvodi ogromne napade svakih nekoliko dana. Po Kavolijevim rečima, ako ukrajinska protiv-vazduhoplovna odbrana „presuši“, napadi će „apsolutno razvaliti i privredu i civilno društvo i vojsku Ukrajine, ukoliko SAD ne isporuči sredstva za presretanje“ – rekao je Kavoli i ocenio da će bez toga „njihova mogućnost da brane teren koji trenutno drže i brane svoj vazdušni prostor rapidno oslabiti“.

Džonson je rekao novinarima na Kapitol Hilu da se u Predstavničkom domu „nastavlja aktivna diskusija“ i da je to „vrlo komplikovana stvar u vrlo komplikovano doba“.

„Sat otkucava, svi osećaju hitnost, ali je bitno da se dođe do konsenzusa i na tome radimo“, dodao je Džonson.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.